Navigatie overslaan

Gro­nin­gen Air­port Eel­de wordt eer­ste Euro­pe­se dro­ne­lucht­ha­ven’

Groningen Airport Eelde is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, is toegestaan. DroneHub GAE heeft hiervoor toestemming gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zodat onderzocht kan worden hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer.

In het DroneHub GAE werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om drone-business te ontwikkelen, te faciliteren en om innovatieve oplossingen te onderzoeken op het gebied van drones. Daarbij worden actief verbindingen gemaakt om de ontstane nieuwe economie rondom drones te versnellen.

In zijn onderzoek werkt de DroneHub GAE nauw samen met Groningen Airport Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland. Onno de Jong, havenmeester GAE: ‘Een van de eerste stappen die we gaan nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar. Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren.’

De DroneHub GAE is een initiatief van de provincie Drenthe. Volgens gedeputeerde Henk Brink is het van belang dat regelgeving in een vroeg stadium betrokken is bij innovatieve ontwikkelingen in de markt. Een voorbeeld hiervan is het leveren van noodmedicatie aan de Waddeneilanden. Maar we zien ook kansen in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de precisielandbouw.’

Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Volgens de luchthavenleiding staat de veiligheid altijd voorop. Daarom worden de vluchten alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten en vindt het vliegen met de drones in eerste instantie gescheiden van de burgerluchtvaart plaats.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring