Navigatie overslaan

Gro­nin­gen als baker­mat van video streaming

Netflix, HBO, Youtube, Instagram stories: streaming video is razend populair. Er zijn inmiddels meer abonnementen op videodiensten dan op digitale televisie. Met je smartphone kun je met 1 klik live uitzenden. Maar lang voordat bedrijven als YouTube begonnen, werd er in Groningen al druk geëxperimenteerd met video streaming.


De eerste live uitzending ooit

Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon in Groningen. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers, maar het was wel de eerste live video uitzending op Internet ter wereld, voor zover te achterhalen is. Filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning maakten deze Rockumentary over de eerste live video uitzending.

‘Ready Set, Rock ‘n Roll’: 1994

De film ‘Ready Set Rock ‘n Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet. Internet stond echt nog in de kinderschoenen. Films? Pulp Fiction, Forrest Gump en Natural Born Killers. Het was de tijd van Kabinet Kok I, Mitterrand, Mandela en, eh, Wet Wet Wet.

Jochies met een modem

En daar was een stel jochies zonder budget maar met een wild plan, een computer en een modem. Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel deden iets wat voorbehouden was aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending.

Waarom gebeurde dit in Groningen?

Meer dan een derde van de inwoners van Groningen zijn student. In de jaren ’90 speelden veel studenten in bandjes, in de vele kroegjes en podia zonder sluitingstijden. Tot diep in de nacht werd muziek gespeeld.

Pionieren

De muziekscene van Groningen trok weer andere creatieve geesten aan. Ze deden aan fotografie, videomontage en ontwerpen. Er ontstond een Do It Yourself mentaliteit, om als gemeenschap nieuwe creatieve middelen te ontwikkelen. Ze pionierden met beperkte middelen met ­­computers en Internet en zo ontstond het idee om alles aan elkaar te knopen: muziek, video, publiciteit en internet.

Digitale stad anno nu

Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, met nog veel meer internationale studenten, en een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter als het gaat om snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen. De pionierende en ondernemende geest zit er nog goed in, in Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring