Navigatie overslaan

Gro­nin­gen bereidt zich voor op kli­maat­ver­an­de­ring met Klimaatadaptieweek

Groningen staat het komend half jaar in het teken van het omgaan met de effecten van klimaatverandering. Hoogtepunt is de Klimaatadaptatieweek van 19 tot en met 25 januari volgend jaar. De komende tijd vinden in stad en provincie meerdere digitale (en waar mogelijk fysieke) evenementen, projecten en activiteiten plaats om Groningers bewust te maken van klimaatverandering en hoe ze zich daaraan kunnen aanpassen.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie gaat over het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hogere temperaturen, droogte en wateroverlast. Groningers worden opgeroepen om samen in actie te komen en maatregelen te nemen om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast wordt getoond welke kennis en praktische toepassingen Groningen in huis heeft om in te zetten bij klimaatverandering.

Activiteiten

Dit najaar worden activiteiten georganiseerd waarbij bezoekers kunnen kennismaken met acties om zich voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Ook wordt er een open university georganiseerd, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, het Noorderpoort, het Alfacollege en het Global Center on Adaptation samenwerken.

Een van de andere activiteiten die op de agenda staat, is de Ontwerp Manifestatie. Hiervoor gaan ontwerpbureaus aan de slag met acht locaties in het stedelijk en landelijk gebied in Groningen waar de gevolgen en effecten van klimaatverandering zich voordoen. Doel hiervan is het aantonen dat de leefkwaliteit verbeterd kan worden door middel van klimaatadaptatie. Een van de locaties waarmee ontwerpbureaus aan de slag gaan is het Minervaplein in de binnenstad van Groningen, dat in de zomer met wateroverlast kampt. Ook de snikhete binnenstad, met weinig groen, is een van de locaties waarmee deskundigen aan de slag gaan.

Jongerenklimaattop

Ook jongeren worden actief betrokken bij het thema. Op 22 januari volgend jaar is er een internationale jongerenklimaattop, ‘Youth for Climate Adaptation’, die voor en door jongeren wordt georganiseerd.

Initiatief

De Klimaatadaptatieweek Groningen is een initiatief van het Akkoord van Groningen en het Global Center on Adaptation en wordt mede mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring