Navigatie overslaan

Gro­nin­gen blijkt ide­a­le plek voor datahotels

Groningen is een ideale vestigingsplaats voor datacenters. Dat blijkt wel uit de plannen van projectontwikkelaar TCN om haar datahotel in de provinciehoofdstad Telehouse Groningen te verdubbelen en mogelijk een nieuwe locatie in de provincie te openen.

In datacenters, of zoals TCN ze noemt ‘datahotels’, kunnen grote hoeveelheden computergegevens op een gegarandeerd veilige manier worden opgeslagen. Daarnaast biedt een datahotel ICT-bedrijven energie, koeling en aansluitingen voor hun apparatuur. De provincie Groningen leent zich goed voor de vestiging van datacenters door de aanwezigheid van een uitgebreid glasvezelnetwerk, goedkope bouwgrond en, dankzij de (toekomstige) energiecentrales, een groot aanbod van elektriciteit.

TCN beheert al twee datahotels in de provincie Groningen. Eén in de Eemshaven, Telehouse Eemshaven, dat volledig in gebruik is bij internetgigant Google, en de locatie in Groningen. Het datahotel in de Eemshaven is met zijn oppervlakte van 19.000 vierkante meter de grootste en, dankzij de nieuwste technologie, de meest geavanceerde in zijn soort in Europa. Telehouse Groningen heeft een oppervlakte van maar liefst 10.000 vierkante meter en is daarmee ook één van de grootste datacenters in Nederland. TCN wil de verdubbeling van het Telehouse Groningen binnen vijf jaar voltooien.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring