Navigatie overslaan

Gro­nin­gen boort nieu­we gas­bel aan: Groen gas

Groningen heeft een nieuwe gasbel aangeboord. Deze keer niet in Slochteren of elders onder de grond, maar bovengronds. We hebben het over groen gas, dat veelal geproduceerd wordt op boerenbedrijven. De in Groningen gevestigde stichting Energy Valley gaat maatregelen nemen om een leidingnet aan te laten leggen waardoor al deze boerderijen hun groene gas naar een centrale plek kunnen brengen. Daar wordt het gas dan tot dezelfde kwaliteit gemaakt als het overige aardgas en vervolgens aan het normale leidingnetwerk toegevoegd. Gasunie heeft zelfs een dochtermaatschappij opgericht die zich bezig houdt met groen gas: Vertogas. Deze instelling zorgt voor certificaten voor producenten.

Begin juli heeft gasinfrastructuurbedrijf Gasunie officieel een dochteronderneming opgericht die onder de naam Vertogas de certificering van groen gas in Nederland zal gaan verzorgen. De bekendmaking hiervan gebeurde in de aanwezigheid van de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, die daarbij de allereerste (ceremoniële) Nederlandse groengascertificaten van Vertogas heeft uitgereikt aan enkele groengasproducenten. De oprichting van deze certificeringinstantie effent het pad voor een goed functionerende markt voor groen gas. Behalve groene elektriciteit kan in Nederland nu ook groen gas een vlucht nemen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de bestrijding van het klimaatprobleem en aan de versterking van de voorzieningszekerheid.

Vertogas opereert volledig zelfstandig en onafhankelijk, maar kan voortbouwen op de jarenlange kennis en ervaring die Gasunie op aardgasgebied heeft opgebouwd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring