Navigatie overslaan

Gro­nin­gen der­de bij ver­kie­zing kli­maat­vrien­de­lijk­ste gemeente

De gemeente Groningen is derde geworden in de verkiezing van de meest klimaatvriendelijke gemeente van Nederland. Dat is de beste noordelijke score. Voor Groningen eindigden Tilburg en Alphen aan de Rijn-Teylingen. Bij 167 gemeenten werd onderzoek gedaan naar de mate van klimaatvriendelijkheid.

Volgens de verantwoordelijk milieuwethouder Jannie Visscher heeft Groningen deze plek verdiend doordat de gemeente, kennisinstellingen, corporaties, lokale ondernemers, schoolbesturen en bewoners elkaar steeds meer vinden in de winsten die klimaatvriendelijk ondernemen oplevert. Als voorbeeld noemt Visscher lagere woonlasten, kennisontwikkeling, onderscheidende kwaliteitsproducten en besparingen in de bedrijfsvoering. De landelijk genomineerde wijkrenovaties, kenniscompetities zoals de ‘Energy Battle’ met bedrijfsleven en studenten, een groot groeiend aantal duurzame ondernemers, slimme straatverlichting en energiecampagnes in wijken zijn zichtbare successen. “We hebben deze nominatie dan ook namens bovengenoemde partijen in ontvangst genomen”, aldus Visscher.

De milieufederaties en het COS hebben het klimaat- en energiebeleid van 167 Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Tilburg komt als de beste uit de bus vanwege het actuele klimaatbeleidsplan en het investeren in oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen en het gebruik van duurzame energie en energiebesparing bij bedrijven en burgers te stimuleren. Ook scoort de gemeente goed vanwege haar ambitie om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren zet de gemeente onder andere een speciaal klimaat- en energieteam van ambtenaren in.

Groningen volgt Tilburg op de voet samen met kleinere gemeenten als Alphen aan den Rijn en Teylingen. De andere genomineerde Groningse gemeenten eindigden bovengemiddeld. Zuidhorn doet het van de kleinere gemeenten zeer sterk en staat landelijk in de top 30. Gemeenten Eemsmond en Leek eindigen in de middenmoot van de deelnemende gemeenten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring