Navigatie overslaan

Gro­nin­gen domi­neert op Gazel­len Awards 2022 in Noord-Nederland

Zes Groningse bedrijven zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de FD Gazellen Awards, die jaarlijks worden uitgereikt aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het Groningse bedrijf EasyToys is eerste geworden in de categorie Groot in Noord-Nederland. Cookinglife en Chocoladebezorgd ontvingen goud in de categorieën Middelgroot en Klein.

“Wauw!” reageert Eric Idema op LinkedIn. Idema is CEO van EQOM Group, dat eigenaar is van seksspeeltjesbedrijf EasyToys. “Een mooi statement dat onze categorie er wel toe doet en dat sexual wellness steeds harder groeit.”

FD Gazellen

Het Financieele Dagblad reikte dit jaar voor de negentiende keer de FD Gazellen uit. Voor dit jaar - de editie van 2022 - gaat het om ondernemingen die van 2019 tot en met 2021 ten minste 20 procent omzetgroei lieten zien, in 2019 minimaal 250.000 euro omzetten en het jaar 2021 winstgevend afsloten.

De 685 FD Gazellen van 2022 zijn dinsdag in Amsterdam bekroond. Het aantal is nagenoeg gelijk aan vorig jaar toen er 691 FD Gazellen in het zonnetje werden gezet. In doorsnee lag de omzetgroei van deze bedrijven op 73 procent, meldt het FD. Dat is zelfs iets hoger dan vorig jaar (+67 procent).

Meer Groningse prijswinnaars

Naast EasyToys vielen ook de Groningse bedrijven Chocoladebezorgd, Wovar, Pears, Cookinglife en HempFlax Group in de prijzen. Chocoladebezorgd uit Veendam, een webwinkel in geschenken (chocola), ontving goud in de categorie Klein. Wovar, een webwinkel in schroeven en ijzerwaren, en Pears, arbeidsbemiddeling, ontvingen in diezelfde categorie respectievelijk zilver en brons.

Cookinglife, een webwinkel voor klussers en kookliefhebbers, ontving goud in de categorie Middelgroot, en HempFlax Group in Oude Pekela, producent van industriële hennepproducten, ontving brons in de categorie Groot.

In doorsnee behaalde een Gazelle-bedrijf in 2021 een omzet van 2,9 miljoen euro met veertien vaste en drie flexibele medewerkers. Van de omzet hielden de bedrijven gemiddeld 10,7 procent aan nettowinst over.

Groei van de Gazellen

Een deel van de groei bij de Gazellen is toe te schrijven aan internationale expansie, meldt het FD. Gemiddeld kwam bij de snelle groeiers het afgelopen jaar 11,4 procent van de omzet uit het buitenland, terwijl dat drie jaar eerder nog 7,7 procent bedroeg. Iets meer dan de helft van de snelle groeiers is over de grens actief, dat is een kwart meer dan in 2018.

Over de toekomst zijn de Gazellen overwegend positief, ondanks dat economische denktanks als de Oeso en het IMF steeds somberder worden over de wereldwijde economische vooruitzichten. Voor 2022 denken de Gazellen met gemiddeld 23 procent te groeien en voor 2023 nog eens met 20 procent. Dat wordt breed gedragen, want amper 2 procent van de bedrijven denkt dat de omzet over dit jaar al lager gaat uitpakken dan in 2021.

In het artikel van het FD vind je alle 685 winnaars van de FD Gazellen Awards 2022.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring