Navigatie overslaan

Gro­nin­gen eert kun­ste­naar met Werkman-jaar

Het is in april van dit jaar zeventig jaar geleden dat de Groningse kunstenaar H.N. Werkman vlak voor de bevrijding werd gefusilleerd door de Duitse bezetter. Deze maand is dan ook de start van het Werkman-jaar. Onder de noemer ‘Werkman 2015’ wordt ter nagedachtenis aan de invloedrijke kunstenaar een groot aantal activiteiten georganiseerd. Op verschillende plekken, zowel in de stad als in de provincie, staan de rest van dit jaar tal van dans- en muziekoptredens, theatervoorstellingen, exposities en lezingen op het programma.

Het Groninger Museum pakt uit met een overzichttentoonstelling van de werken van Werkman. De tentoonstelling, te zien van 11 april tot en met 1 november, toont druksels en schilderijen, experimenteel drukwerk en bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren. De eigenzinnige ontwikkelingen in zijn werk laten een kunstenaar zien die zich steeds bleef vernieuwen, en die zich niet hield aan regels die anderen hem oplegden. Hij gaf zijn eigen draai aan de begrippen abstract en figuratief. 'Het resultaat is naar mijn aard, niet naar een princiep', schreef hij in 1942 aan een vriend.

De expositie toont ook brieven, portretten, foto’s en familiedrukwerk. Het speelgoed-drukpersje waarop de gebroeders Werkman in hun jonge jaren boekjes maakten laat de start van Werkmans loopbaan zien. Ook is de handpers te zien waarop Werkman zijn druksels maakte.

In de maand april staat er verder onder andere een lezing over ‘Dadaïsme in kunst en poëzie’ op het programma. Het college wordt georganiseerd door kunsthistoricus Peter Kooke en dichter/filosoof Rense Sinkgraven. Ze vertellen over het ontstaan en de blijvende invloed van het dadaïsme in zowel kunst als literatuur.

Ook in april: de opening van de tentoonstelling Composita Colorita in galerie Pictura in Groningen. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère in Heerenveen, opent op zondag 19 april deze expositie. Speciaal voor deze gelegenheid brengt de Groningse zanger Bert Hadders een eigen geschreven lied ten gehore over het leven van Werkman. De expositie toont de werken van twaalf Groningse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het leven en werk van H.N. Werkman. Het resultaat is een verrassende expositie, met tekeningen, schilderijen, beelden en installaties. De expositie duurt tot 21 mei 2015.

Al die activiteiten laten zien dat de bevlogen en eigenzinnige drukker nog steeds inspireert; niet alleen beeldend kunstenaars, maar ook theatermakers, dansers, dichters, conservatoren, kenners, nieuwe liefhebbers, vormgevers, musici, muzikanten, scholieren en studenten. Op verschillende locaties in de stad, de provincie en daarbuiten, presenteren zij vanaf 10 april het resultaat. Houd de website in de gaten, het programma blijft groeien!

http://www.werkman2015.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring