Navigatie overslaan

Gro­nin­gen en de bio­ba­sed eco­no­my: een bij­zon­der goe­de match

Plastic van biologische oorsprong: dat is heel in het kort wat BioBTX is. Onlangs presenteerde het Energiekennis Centrum Nederland (ECN) een volledig nieuw proces om biomassa en afval om te zetten in deze grondstof voor de plasticindustrie. Het onderzoek naar dit groene plastic werd mogelijk gemaakt door het Groningse EDGaR-programma, een researchconsortium voor nieuwe, duurzame toepassingen voor gas. Het is één van de vele belangrijke ontwikkelingen op biobased-gebied met wortels in Groningen.

Een biobased economy: het lijkt vaak nog toekomstmuziek, maar in Groningen duiken steeds meer bedrijven en organisaties op de ontwikkeling van nieuwe biologische alternatieven voor fossiele en chemische grondstoffen. De provincie is de afgelopen jaren dan ook een leidende rol in de ontwikkeling van de biobased economy gaan spelen, zo bleek eerder al uit onderzoek.

Dat Groningen zo’n belangrijke rol in de ontwikkeling van de groene economie speelt, is natuurlijk geen toeval. Kennisinstituten als de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool spelen een belangrijke rol in verschillende onderzoeksconsortia en delen hun kennis maar wat graag met het lokale bedrijfsleven. Daarnaast maakt de aanwezigheid van een sterke agrarische sector dat er meer dan voldoende grondstoffen aanwezig zijn.

Een aantal bedrijven maakt grif gebruik van die buitengewoon goede voorwaarden. Wat te denken van Dynaplak uit Veendam, dat gespecialiseerd is in het vinden van nieuwe toepassingen voor aardappelzetmeel. Het bedrijf is gevestigd temidden van de Groningse aardappelvelden en teert dus deels op tientallen jaren van research & development in de lokale aardappelverwerkende industrie.

Dynaplak heeft zichzelf ten doel gesteld zijn klanten te helpen bij het aanboren van nieuwe duurzame markten. Het bedrijf is daarom constant op zoek naar nieuwe producten die niet alleen minder impact op het milieu hebben, maar ook nog eens beter presteren dan conventionele grondstoffen als aardolie en –gas.

Bij Dynaplak zien ze de zetmeeldeeltjes, die voor een groot deel afkomstig zijn uit het afvalwater van de aardappelverwerkende industrie, als legoblokjes. In hun proeffabriek kunnen ze er van alles van maken: nieuwe lijmsoorten, bouwmaterialen, vloerdelen, meubelen en zelfs verf. En niet alleen zetmeel inspireert de mensen van Dynaplak; ook voor biologisch afval uit andere branches worden nieuwe, vaak revolutionaire toepassingen gezocht en gevonden.

Het Veendammer bedrijf is slechts één voorbeeld uit een continu groeiende lijst van Groningse bedrijven die de biobased economy met elke ontwikkeling een stapje dichterbij brengen. Met hulp van de lokale en provinciale overheid, bijvoorbeeld via het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG), en in samenwerking met de aanwezige kennis- en onderzoeksinstituten zorgen deze ondernemers ervoor dat de groene economie steeds meer terrein wint.

www.dynaplak.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring