Navigatie overslaan

Gro­nin­gen en Dren­the krij­gen 20 water­stof­bus­sen; water­stof­tank­sta­ti­on in Groningen

In Groningen en Drenthe gaan volgend jaar 20 waterstofbussen rijden. De bussen zijn al besteld. Aan de Peizerweg in de stad Groningen wordt een waterstoftankstation gerealiseerd.

Waterstoftankstation

Volgens het OV-bureau Groningen Drenthe worden de bussen en het waterstoftankstation worden in december 2020 in gebruik genomen.

Actieradius

De waterstof-elektrische bussen hebben een actieradius van 350-400 km op een volle tank. Tijdens de rit wordt waterstof omgezet in elektriciteit waarmee de elektrische aandrijving wordt gevoed. “Het bereik, zonder tussentijds opladen, is beduidend groter dan dat van batterijbussen”, zo meldt het OV-bureau. Deze bussen kunnen volgens het bureau daarmee goed worden ingezet in langere routes in de dienstregeling. De bussen rijden op streeklijnen in Drenthe en in Groningen.

Waterstof

Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk, tevens voorzitter van het OV-bureau, noemt de komst van de bussen ‘een enorme stap’. “Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien. We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.

Dienstregeling

Er loopt nu al een pilot in Groningen en Drenthe waarbij er sinds december 2017 twee waterstof-elektrische in de reguliere dienstregeling rijden. Deze worden getankt in Delfzijl, met waterstof dat als restproduct vrijkomt bij Nouryon (voorheen AKZO).

Het waterstoftankstation wordt gerealiseerd aan de Peizerweg in Groningen door Shell, dat de aanbesteding heeft gewonnen. De bussen worden gebouwd door busbouwer Van Hool uit België.

Klimaat

De aanschaf van de waterstofbussen komt voort uit een afspraak tussen minister Stientje Van Veldhoven (Milieu en Wonen), gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) en gedeputeerde Gräper. Zij tekenden onlangs een overeenkomst dat er in heel Nederland in totaal 50 bussen op waterstof gaan rijden. Niet alleen in Groningen en Drenthe dus, maar ook in Zuid-Holland.

Minister van Veldhoven

Minister Stientje van Veldhoven: “Heel goed nieuws dat er straks 50 bijkomen. Waterstof heeft echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens. Ze hebben een grote actieradius, zonder het klimaat en de luchtkwaliteit te belasten. Nu zijn er nog weinig tankstations voor waterstof, maar dat is natuurlijk een kip-ei verhaal. Deze 50 bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft”.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring