Navigatie overslaan

Gro­nin­gen gaat zon­ni­ge toe­komst tege­moet dank­zij unie­ke ini­ti­a­tie­ven met zonne-energie

FC Groningen is straks de zonnigste voetbalclub van Europa. Het stadion van FC Groningen, de Euroborg, wordt namelijk volledig voorzien van zonnecollectoren. Deze collectoren zijn niet alleen voor de club zelf, maar ook voor supporters die op hun eigen huis geen ruimte hebben voor een zonne-collector. Maar niet alleen bij voetballend Groningen is er plotseling vraag naar zonnecollectoren: ook bij de overige Stadjers en bedrijven. Dat is te danken aan een uniek energiebedrijf voor zonne-energie, Grunneger Power. Dat is een van de oudste, groene energiebedrijven van Nederland, dat momenteel zonnecollectoren helpt installeren op Groningse daken.

‘Het gaat uitstekend met Grunneger Power!’, vertelt directeur Jos Bijkersma. Zijn organisatie telt inmiddels 3554 leden. In totaal worden ruim 400 klanten voorzien van zonne-energie. De verwachting is dat Grunneger Power het komend jaar fors zal doorgroeien. Deze organisatie voor zonne-energie had het vorig zwaar toen leverancier Trianel failliet ging, maar inmiddels is dat probleem overwonnen en ziet de toekomst er weer zonnig uit.

Zonnecentrale-via-crowdfunding genomineerd voor innovatieprijs

Een ander opvallend Gronings initiatief is de zonnecentrale die de stichting 1miljoenwatt, Essent en FC Groningen op basis van crowdfunding in Groningen willen bouwen. Dit initiatief is genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2013.

Jaarlijkse zonnerente en na 24 jaar de investering retour

Een zonnepaneel op de Euroborg, of eigenlijk ‘ZoNbligatie’, kost 550 euro. De stroom die een paneel opwekt, wordt afgenomen en betaald door FC Groningen. Bezitters van een ZoNbligatie krijgen er ieder jaar ‘zonnerente’ voor terug. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg terug.

Zonne-energie voor iedereen bereikbaar gemaakt

Business developer Marinda Gaillard van Essent licht toe waarom dit project zo innovatief is: ‘Door deze aanpak kan een nieuwe doelgroep profiteren van zonne-energie: consumenten met een klein budget, zonder geschikt dak, die geheel ontzorgd willen worden.’
De Accenture Innovation Awards worden uitgereikt op vrijdag 8 november 2013.

Het project wordt ook ondersteund door de Energy Valley Top Club, die als doel heeft het grote publiek meer te betrekken bij de energietransitie door ze te informeren en te mobiliseren. Dit consortium van bedrijven uit de energiesector bestaat naast Essent uit BAM, Gasunie, Gasterra, Groningen Seaports en Imtech.

www.1miljoenwatt.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring