Navigatie overslaan

Gro­nin­gen haalt met suc­ces ban­den aan met Litouwen

Groningen richt zich economisch niet meer alleen op de Randstad, maar steeds meer op haar oosterburen, met name Noordwest-Duitsland. Maar de economische relaties met de Baltische Staten worden ook steeds sterker. Onlangs bracht een noordelijke delegatie onder leiding van Max van den Berg, voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord Nederland en Commissaris der Koningin van de Provincie Groningen, een bezoek aan Litouwen. Dat werd een succesvol bezoek , waarbij met name relaties tussen Litouwen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer werden versterkt.

Woensdag 26 januari, werd Van den Berg ontvangen door de Premier van Litouwen, de heer Andrius Kubilius.

Noord-Nederland heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld met een beleid, waarbij gericht is ingezet op het stimuleren van sectoren, waar de kracht van Noord-Nederland ligt. In een ontspannen sfeer bracht Van den Berg deze kracht van Noord-Nederland in de speerpunten (water, energie, sensortechnologie, agribusiness, healthy ageing en life sciences) bij de premier onder de aandacht en werd er gesproken over concrete mogelijkheden voor samenwerking.

Van den Berg is onder de indruk van de sterke economische ontwikkeling die Litouwen doormaakt en ziet kansen voor het Noord-Nederlandse bedrijfsleven: 'Litouwen is bezig een achterstand om te zetten in een voorsprong, net als Noord-Nederland heeft gedaan. In gesprekken met de premier, de vice-ministers van Economie en Financiën is duidelijk geworden dat er voor het bedrijfsleven wederzijds zaken te doen zijn op het gebied van energie en agribusiness. Vooral op het gebied van energie en biomassa kunnen we veel voor elkaar betekenen.'

Afgesproken werd dat een Litouwse delegatie van regeringsvertegenwoordigers, ondernemers en wetenschappers binnenkort voor een tegenbezoek naar Noord-Nederland komt. Ook delegatielid Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer was onder de indruk van het bezoek en de mogelijkheden die Litouwen biedt. Tijdens het bezoek bezocht zij meerdere Litouwse ondernemingen. Het leverde vier concrete 'leads' op voor handelsrelaties met ondernemingen in haar gemeente.

Van Mastrigt sprak van een 'reis van onverwachte ontmoetingen.' Bijzonder was dat de delegatie niet alleen bestuurders maar ook bedrijven omvatte. En niet zonder resultaat. Een van de ondernemingen die meereisde was Van Dijke Semo uit Scheemda, één van de grootste Nederlandse bedrijven in de productie en verwerking van zaaizaden. De heren Van Dijke en Van Dinter waren enthousiast over de missie: 'Er werden goede contacten gelegd, met concrete vooruitzichten op een follow up.'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring