Navigatie overslaan
16/12/2013

Groningen heeft primeur met intelligente verlichting P+R-terrein

Het P+R terrein van Hoogkerk bij Groningen is de eerste in zijn soort met intelligente dimverliching. De verlichting gaat aan zodra er iemand het terrein oprijdt of -wandelt. Wanneer er niemand aanwezig is, zijn de lampen op het terrein sterk gedimd.

Nooit eerder werd de intelligente dimverlichting aangebracht op een P+R terrein. De helft van alle Groningse straatverlichting is al uitgerust met getrapte dimverlichting, waarbij het licht in vaste stappen wordt gedimd. Voor het P+R terrein is gezocht naar energiebesparende verlichting die zo min mogelijk lichtverstoring oplevert voor het naastgelegen natuurgebied. Het Groningse bedrijf Tvilight bood, met ondersteuning vanuit het Energie Convenant Groningen, een passende oplossing met het intelligente dimsysteem. De verlichting wordt tot 20 procent gedimd als er niemand op het terrein aanwezig is en zodra het detectiesysteem beweging signaleert, gaat de verlichting waar nodig op 100 procent schijnen.

De slimme verlichting op P+R Hoogkerk is bedoeld als proef. Wanneer het bevalt, kan het ook op andere plekken in de stad worden toegepast. Naast de technische aspecten wordt ook de beleving van de gebruikers van het P+R-terrein meegenomen bij de evaluatie van de verlichting. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen nemen dit onderdeel van de evaluatie de komende tijd voor hun rekening.

19/11/2013
Groningen speelt leidende rol in biobased economy
19/11/2013
De Bosatlas Nederland van Boven blijkt gigantisch succes