Navigatie overslaan

Gro­nin­gen heeft pri­meur met slim ener­gie­net op bedrijventerrein

Op het Bedrijvenpark Zuidoost in Groningen wordt op 1 maart gestart met de grootste proef met slimme energienetten op een bedrijventerrein. In totaal zijn zo’n 800 bedrijven bij het project betrokken. Met behulp van innovatieve technologie leren zij hoe ze slimmer met energie kunnen omgaan.

Het pilotproject is een initiatief van de Stichting Energy Valley, technisch dienstverlener Cofely, netbeheerder Enexis, Eneco ICT, de gemeente Groningen en de Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO).

De technologie van ICT en Cofely maakt het mogelijk om het gebruik van elektriciteit in gebouwen, processen en apparaten flexibel aan te passen op het actuele stroomaanbod. In Nederland is hiermee nog niet eerder op zo’n grote schaal geëxperimenteerd op een bestaand bedrijventerrein.

Dit project bouwt onder andere voort op Power Matching City. Dit Groningse project realiseerde een van de eerste ‘smart grids’ voor huishoudens in Europa. Na een koploperspositie te hebben ingenomen met dit project, trekt Groningen deze toonaangevende lijn nu door met het toepassen van een slim energiesysteem op een bedrijventerrein.

De bedrijven die meedoen aan de proef, krijgen een analyse van hun zogeheten ‘flexpotentieel’. Hoe meer apparaten en processen tijdelijk aan- en uitgeschakeld kunnen worden, des te flexibeler de bedrijven met elektriciteit om kunnen gaan. De deelnemers krijgen in de proef de beschikking over de technologie van ICT en Cofely. Deze technologie communiceert met het elektriciteitsnet van Enexis en de apparaten, processen en gebouwen van de bedrijven.

Flexibel omgaan met elektriciteit is nodig om een oplossing te bieden aan tekorten en overschotten die ontstaan door pieken en dalen in stroomverbruik. Ook wekken duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en windmolens niet altijd evenveel energie op.

Besparing
De deelnemende bedrijven kunnen behoorlijk op hun elektriciteitskosten besparen. Als het lukt om bedrijven flexibeler met hun elektriciteit te laten omgaan, hoeft netbeheerder Enexis minder te investeren in de verzwaring van publieke elektriciteitsnetten. Dan hoeven er ook minder kosten te worden doorberekend aan de bedrijven.

Hoeveel een bedrijf precies kan besparen of verdienen, wordt in het project onderzocht. Als het pilotproject na een jaar een succes blijkt te zijn, wordt het uitgebreid naar andere bedrijventerreinen en kan de technologie op grotere schaal toepassing krijgen.

www.energyvalley.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring