“Groningen heeft wereldwijd unieke positie op gebied van waterstof”
Groningen heeft een ideale en unieke uitgangspositie op het gebied van waterstof en de verdere ontwikkeling daarvan. Met name op het gebied van opslag van waterstof in zoutcavernes en het aanpassen van het leidingwerk is er geen regio in de wereld verder dan Groningen.
Om die positie te behouden en te versterken is het echter wel noodzakelijk dat de Rijksoverheid de portemonnee trekt. Dat zegt Jorgo Chatzimarkakis van de Europese lobby- en belangenorganisatie Hydrogen Europe, tegen RTV Noord en onderzoeksplatform Follow the Money.
Belangrijke toegangspoort
Als het gaat om waterstof voorziet Chatzimarkakis een belangrijke rol voor Nederland, Groningen en de Eemshaven. Maar daar zijn wel investeringen voor nodig. “Het zal een belangrijke toegangspoort worden voor de import van waterstof, dus substantiële investeringen van de staat zijn nu nodig”, zo zegt hij.
RTV Noord en Follow the Money werkten de afgelopen maanden samen om een profiel te maken over Ad van Wijk, bijzonder hoogleraar Future Energy Systems aan de TU in Delft. Uit het onderzoek blijkt dat Van Wijk Groningen weliswaar op weg heeft geholpen met de waterstofagenda, maar zijn pijlen nu vooral richt op Europa. Het gaat hem in Groningen en Nederland niet snel genoeg, zo schrijft RTV Noord.
Jorge Chatzimarkakis onderkent het belang van het werk van Ad van Wijk voor Europa. ‘Hij was vanaf het begin betrokken en heeft meegeschreven aan het programma van Hydrogen Europe. Zonder hem was de opkomst van waterstof in Europa, en zelfs wereldwijd, in deze vorm niet mogelijk geweest.’
Afgelopen week werd bekend dat uit het Nationaal Groeifonds 500 miljoen euro is gereserveerd voor het financieren van waterstofprojecten. In een eerdere ronde is er 338 miljoen euro vrijgemaakt voor ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Een deel van het geld is voorwaardelijk, waardoor het onduidelijk is hoeveel geld er voor Groningen en Noord-Nederland in het vat zit.