Navigatie overslaan

Gro­nin­gen in de race voor titel Inno­va­tie­hoofd­stad van Europa’

De gemeente Groningen is in de race voor de titel ‘Innovatiehoofdstad van Europa’. Samen met tien andere Europese steden, uit negen landen, is Groningen genomineerd in de European Capital of Innovation-competitie. Groningen dankt de nominatie aan het ambitieuze en duurzame groenplan ‘Vitamine G’.

Een jury beoordeelt de deelnemende steden op verschillende criteria, zoals het inzetten van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, en het betrekken van burgers in innovatiebeleid.

1 miljoen euro

De winnaar wordt eind september bekend gemaakt tijdens de European Research and Innovation Days en gaat naar huis met een geldprijs van 1 miljoen euro. Vijf andere steden mogen 100.000 euro in ontvangst nemen.

Genomineerden

Groningen is overigens niet de enige Nederlandse stad die in de race is voor 1 miljoen euro. Ook Leeuwarden is genomineerd. De andere genomineerde steden zijn Cluj-Napoca (Romenië), Espoo (Finland), Gent (België), Helsingborg (Zweden), Leuven (België), Linz (Oostenrijk), Milaan (Italië), Reykjavik (IJsland), Valencia (Spanje) en Wenen (Oostenrijk).

Groenplan Vitamine G

Met het groenplan Vitamine G wil de gemeente Groningen zorgen voor meer groen, en het groen dat er al is moet aantrekkelijker, klimaatadaptiever, diverser en beter bereikbaar worden. Concreet houden de plannen in dat de gemeente jaarlijks 30.000 vierkante meter nieuw groen wil realiseren, en dat er 1.000 nieuwe bomen geplant worden.

Plekken die komende jaren extra ‘vergroend’ worden zijn onder meer het Schouwburgplein en het Damsterplein. En daarnaast zijn er plannen voor meer bomen op de Grote Markt en Westerhaven en voor een ecologische verbinding tussen het Kardingerbos en Meerstad.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring