Navigatie overslaan

Gro­nin­gen in het teken van heal­thy ageing

Van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober vindt in Groningen de Healthy Aging Week plaats. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) lopen internationaal voorop in innovatie en onderzoek op het gebied van ‘gezond en actief ouder worden.’ Om deze kennis te delen is de Healthy Aging Week in het leven geroepen.

Gedurende de week zullen er verschillende activiteiten voor diverse doelgroepen plaatsvinden. Zo zal de eerste paal worden geslagen van het ERIBA-onderzoekscentrum. In dit European Research Institute on the Biology of Ageing zullen internationale topwetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar het verouderingsproces. Verder is er een dag waarop de jeugd centraal staat en zullen experts, politici en beleidsbeïnvloeders debateren over de maatschappelijke vraagstukken die samenhangen met veroudering.

Het programma van de Healthy Aging Week:

• Maandag 27 september – ‘Healthy Ageing in Beeld’
Opening van de Healthy Ageing Week door Max van den Berg, Commissaris van de Koningin van de provincie Groningen. Hij doet dit tijdens de thema-avond ‘Healthy Ageing in Beeld’ over veroudering op doek, in beeld en geluid.

• Dinsdag 28 september – ERIBA-dag
Op dinsdag wordt de eerste paal van het ERIBA-onderzoeksgebouw geslagen. In het European Research Institute on the Biology of Ageing zullen internationale topwetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar het verouderingsproces. ’s Avonds zal de eerste topwetenschapper die voor ERIBA geworven is, een lezing houden over zijn onderzoeksterrein.

• Woensdag 29 september - ‘Healthy Ageing: jong geleerd, gezond oud gedaan’
De woensdag staat in het teken van de jeugd. Kinderen leren tijdens een middagvullend programma hoe je spelenderwijs gezond kunt blijven. Parallel wordt een leerzaam programma aan de ouders geboden.

• Donderdag 30 september - ‘Healthy Ageing als maatschappelijk vraagstuk’
Op donderdag laten vooraanstaande demografen, economen, geografen en sociologen hun licht schijnen op het thema Healthy Ageing. Onder hen James W. Vaupel van het Max Planck Institute. Hij voorspelt, dat als de verlenging van de levensverwachting in hetzelfde tempo verloopt als de afgelopen twee eeuwen, de meeste kinderen die nu geboren worden hun honderdste verjaardag zullen vieren. ’s Avonds vindt een politiek debat plaats tussen beleidsmakers en beleidsbeïnvloeders over de maatschappelijke vraagstukken die samenhangen met veroudering.

www.cityoftalent.nl/content/healthy-ageing/healthy-ageing-week

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring