Navigatie overslaan

Gro­nin­gen inves­teert 170 mil­joen in uniek en dyna­misch Gro­nin­ger Forum’

Groningen staat een de vooravond van een ingreep in de binnenstad die z’n weerga niet kent en die vergelijkbaar is met de wederopbouw van de binnenstad na de Tweede Wereldoorlog. De Groningse gemeenteraad is namelijk akkoord gegaan met het plan om achter de oostzijde van de Grote Markt een ‘Groninger Forum’ te bouwen. Dat gebouw oogt – net als het Groninger Museum - dankzij opmerkelijke architectuur niet alleen spectaculair, vooral ook de inhoud en het concept zijn bijzonder. Het wordt straks het nieuwe onderkomen voor de openbare bibliotheek, er komen een bioscoop en thematentoonstellingen en het moet het centrum voor debat en opinie worden in Groningen.

De bouw van het Groninger Forum gaat 170 miljoen euro kosten. Dat wordt betaald door de gemeente, uit de Zuiderzeelijngelden en uit de opbrengsten van de parkeergarage onder het Forum. Bovendien is er Europese subsidie aangevraagd.

De bouw van het Groninger Forum moet in 2015 zijn afgerond. Jaarlijks moeten er 1,7 miljoen bezoeken plaatsvinden. Door een reconstuctie van de oostelijke zijde wordt de Grote Markt straks ook een stuk kleiner, intiemer en sfeervoller, zo is de bedoeling.

Tram

De gemeenteraad is ook akkoord met de komst van een Regiotram naar Groningen, zodat bezoekers straks vanaf het Hoofdstation met de tram naar het Groninger Forum kunnen rijden. Voor de aanleg van de tram is 300 miljoen euro beschikbaar. Dit geld zal afkomstig zijn van twaalf gemeenten in de regio Groningen-Assen, de Stad, de provincie en de Zuiderzeelijngelden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring