Navigatie overslaan

Gro­nin­gen is cen­trum van de Neder­land­se star­tupsce­ne tij­dens Fast50-event

Op 9 oktober aanstaande is Groningen de gehele dag het stralende middelpunt van de Nederlandse startup-scene. De stad ontwikkelt zich steeds meer tot een broedplaats voor innovatieve starters en dat is ook de organisatie van de Deloitte Technology Fast50-verkiezing niet ontgaan. Het aandeel Groningse bedrijven in de lijst stijgt jaarlijks en de mensen achter het initiatief ‘Fast50 naar Groningen’, vonden het dus hoog tijd dat het evenement voor het eerst de Randstad zou verlaten en het Noorden zou trekken.

In de 2015-editie van de Deloitte Technology Fast50 moet Groningen het als startup-stad enkel afleggen tegen Amsterdam. Er staan zeven Groningse bedrijven in de lijst tegenover twaalf uit de hoofdstad. Daarmee scoort Groningen nog altijd fors hoger dan grote steden als Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Enschede, die elk vier genomineerden aanleveren. In Noord-Nederland is de positie van Groningen helemaal onomstreden: Catawiki uit Assen is de enige genomineerde Noordelijke onderneming die niet in Groningen gevestigd is.

10 redenen om naar Groningen te komen

Vijf partijen sloegen dit jaar de handen ineen om de organisatoren van de Technology Fast50 over te halen naar Groningen te komen: Marketing Groningen, het gemeentebestuur, het Groningen Congres Bureau, Deloitte Groningen en telecombedrijf Voys, dat zelf al voor de vierde keer op rij in de lijst staat. Deze partijen. hebben gezamenlijk een website gemaakt om de organisatie te overtuigen dit jaar eens naar Groningen af te reizen. Op die site staan tien pakkende redenen waarom de uitreiking van de prijs dit jaar in Groningen plaats moet vinden. Tegenargumenten dat Groningen te ver weg zou zijn, worden onderuit gehaald en redenen als ‘Groningen is dé start-up-stad van Nederland’ worden gestaafd met cijfers. Met succes, want op 9 oktober wordt in de Groningse Mediacentrale de ranglijst bekendgemaakt. Dat daar dit jaar zeven Groningse startups bij zijn, is al bekend, maar pas op de negende zelf wordt bekend welke plaatsen zij op de ranglijst innemen.

De Groningse namen in de lijst zijn die van telecombedrijf Voys, hotelvergelijkingssite Looking4Booking, webwinkelketen Experty, online telefoonwinkel Belsimpel, mode-accessoirewebshop Brandfield, DiagnOptics Technologies, dat innovatieve methoden ontwikkeld voor de diagnose van suikerziekte en telecomonderneming VoIPGRID. Zij behoren dus sowieso tot de vijftig snelst groeiende techbedrijven van Nederland.

Rising Stars

Naast de bekendmaking van de Fast50 staat op 9 oktober ook de finale van de Rising Stars op het programma. De tien genomineerde bedrijven, waaronder het Groningse online incasso- en debiteurenbeheerplatform Payt, bestaan allemaal korter dan vijf jaar maar hebben nu al een enorme potentie. Op de negende krijgen alle genomineerden nog één kans om de jury door middel van een pitch te overtuigen. Uiteindelijk zullen er twee titels worden vergeven: die van ‘Rising Stars 2015’ en die van ‘Most Disruptive Innovator 2015’.

De Rising Star-pitches en de rest van het dagprogramma vinden ’s middags plaats in The Big Building, het voormalige Groningse hoofdpostkantoor dat onlangs is omgevormd tot een startupfabriek voor innovatieve jonge bedrijfjes en zelfstandigen.

Mediacentrale

’s Avonds verhuist het hele Fast50-circus naar de Mediacentrale op het Europapark. In dit creatieve media- en ict-hart van Noord Nederland zijn 60 (nieuwe) media-, ict- en datagerelateerde bedrijven gehuisvest en wordt iedere dag live tv en radio gemaakt. Deze avond zal de voormalige energiecentrale echter het decor zijn voor een galadiner met daaropvolgend de bekendmaking van de definitieve Fast50-ranglijst van 2015 en natuurlijk de prijsuitreiking.


Deloitte Technology Fast50 2015

Zie ook de pitchwebsite: 10 redenen om naar Groningen te komen:

http://www.fast50naargroningen.nl/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring