Navigatie overslaan

Gro­nin­gen is de bes­te onder groot­ste gemeen­ten, Eems­mond onder klein­ste gemeenten

De stad Groningen is van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners het best om in te wonen. Dat blijkt uit de verkiezing 'Gemeente van het Jaar'. Overall winnaar is de gemeente Goes omdat zij goed scoort op jeugd en welzijn, werk en ondernemen en veiligheid, het thema dat door burgers het meest belangrijk wordt bevonden.

Meer dan 67.000 burgers uit heel Nederland hebben hun mening gegeven over hun gemeente. Ze beoordeelden veiligheid, winkelaanbod, sociaal klimaat, openbare ruimte en afval, wonen, verkeer en vervoer, jeugd en welzijn, werk en ondernemen, recreatie en toerisme en gemeentelijke dienstverlening.
Gemeenten hadden de mogelijkheid hun inwoners op te roepen deel te nemen aan het onderzoek, bijvoorbeeld door een banner op de website. Mede hierdoor zijn er dit jaar 113 gemeenten in geslaagd het minimum van 100 burgerbeoordelingen te behalen. Het minimum aantal voor 100 beoordelingen is nodig om de representativiteit van het onderzoek te waarborgen.

Provinciewinnaars zijn Assen, Dronten, Smallingerland, Nijmegen, Groningen, Roermond, Breda, Heerhugowaard, Zwolle, Amersfoort, Goes en Oud-Beijerland. Naast de provinciewinnaars zijn er ook prijzen uitgereikt naar inwoneraantal. Voor kleine gemeenten (<20.000) is Eemsmond de winnaar geworden. Voor middelgrote gemeenten (20.000-50.000) valt overall winnaar Goes in de prijzen. Leidschendam-Voorburg wint in de categorie grote gemeenten (50.000-100.000) en van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is Groningen de beste.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring