Navigatie overslaan

Gro­nin­gen is de gezond­ste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit de Gezonde Stad Index 2022, een inventarisatie van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan.

Arcadis bracht 25 gemeenten in kaart op het gebied van gezondheid, op basis van onderzoek van het RIVM dat keek naar de kenmerken van een gezonde stad. Groningen blijkt het gezondst, daarna Emmen en Apeldoorn. Onderaan de lijst staan Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam.

De onderzoekers keken onder andere naar zaken als luchtkwaliteit, geluidsoverlast, de gebouwde omgeving en de toegankelijkheid voor fietsers, voetgangers en reizigers in het openbaar vervoer. Ook de ruimte voor sociale interactie werd onderzocht.

Arcadis noemt de integrale aanpak van de gemeente Groningen een van de succespunten. Als advies geven ze gemeenten mee om een medewerker aan te stellen die zich specifiek richt op een gezonde stad.

Alle steden zijn erop vooruit gegaan sinds de vorige editie van 2020, maar de vier grootste steden zijn wel minder vooruitgegaan dan andere steden. Utrecht staat nu op plek 14, Den Haag op 16, Amsterdam op 18 en Rotterdam op 20.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring