Navigatie overslaan

Gro­nin­gen is de meest gezon­de stad van het land

Groningen is de meest gezonde stad van Nederland. Dat zegt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis op basis van een onderzoek van het RIVM. Groningen heeft veel buitenruimte en het gezondste leefklimaat.

De onderzoekers keken naar vijf thema’s: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. In de op 20 van meest gezonde steden staan Nijmegen en Maastricht op de tweede en derde plek. Zaanstad staat op de 20e plek; Amsterdam op plaats 17.

Autoluwe binnenstad

Volgens onderzoeker John Boon is het niet echt een verrassing dat Groningen als overtuigende winnaar uit de bus komt, zo zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen daarin de koploper. De gemeente probeert zelfs nóg meer mensen te verleiden de fiets te pakken door de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets.’’

Veel groen

Wat ook in het voordeel van Groningen is: de stad beschikt over relatief veel groen en schaduwrijke plekken in de wijken. “Dit soort plekken wordt door klimaatverandering belangrijker, met name steden worden geconfronteerd met hittestress”, aldus Boon.

Medeonderzoeker Eke Schins zegt in het AD dat de kracht van Groningen ook zit in de korte lijnen tussen bedrijfsleven, onderwijs en gemeente. “Het is dan ook niet toevallig dat in 2019 aan de Hanzehogeschool een lector Gezonde Stad is aangesteld.’’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring