Navigatie overslaan

Gro­nin­gen is een van de meest hoog­op­ge­lei­de ste­den van Nederland

Groningen is een van de steden in Nederland met de hoogst opgeleide bevolking. Van alle inwoners van Groningen is 46 procent hoger opgeleid. Ook qua gezinssamenstelling is Groningen een uitzondering in Nederland. Geen enkele andere grote of middelgrote gemeente kent naar verhouding zo veel alleenstaanden en zo weinig gezinnen met kinderen als Groningen. Dit zijn enkele feiten uit het onlangs verschenen Statistisch Jaarboek 2010 van de gemeente Groningen.

De gemeente Groningen telde op 1 januari 2010 187.197 inwoners. Hiermee is Groningen de 8e stad van Nederland. De afgelopen 5 jaar kwamen er per jaar gemiddeld 1.300 inwoners bij. Deze groei komt zowel door natuurlijke aanwas als migratie. De natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte), schommelt de laatste jaren rond de 600 personen. Het migratiesaldo (vestiging min vertrek) schommelde tussen de 250 en 1.200 personen per jaar maar is de laatste jaren flink toegenomen. In 2009 bedroeg het positieve saldo bijna 2.400. De groei in Groningen is relatief groter dan in Nederland als geheel over de afgelopen 5 jaar, dit komt door een groeiend aantal studenten.

Steeds meer studenten

Groningen is een studentenstad. In de gemeente wonen naar verhouding veel mensen in de leeftijdsgroep van 20-24 jaar; studenten en pas afgestudeerden. Van deze groep wonen in Groningen zelfs meer dan twee maal zo veel mensen als gemiddeld over heel Nederland.

Nog een paar grepen uit de grote hoeveelheid harde feiten en leuke weetjes van de statistisch jaarboek: Het aantal toeristische overnachtingen blijft groeien, evenals het aantal binnenstadsbezoekers. En Groningen is de vijfde bioscoopstad van Nederland, boven Utrecht en Tilburg.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring