Navigatie overslaan

Gro­nin­gen komend jaar dé Onder­wijs­stad van Nederland

Groningen is het komende jaar dé Onderwijsstad van Nederland. Dat werd onlangs bekend gemaakt door de Stichting Nationale Onderwijsweek. Wethouder Ton Schroor kreeg het symbolische ‘stokje’ officieel doorgegeven uit handen van Aat Sliedrecht, voorzitter van de stichting Nationale Onderwijsweek. Vorig jaar was Almere de Onderwijsstad van Nederland.

Groningen is dé onderwijsstad omdat de stad en onderwijspartijen heel intensief en structureel samenwerken aan de ontwikkeling van het onderwijs. Daarbij is ook de Rijksuniversiteit Groningen sterk betrokken. Volgens de toetsingscommissie, die over de benoeming ging, maakte deze intensieve interactie grote indruk. Ook sprak het brede onderwijsaanbod, van opvang voor de jongste kinderen tot de universiteit, de commissie erg aan. Tenslotte is er in Groningen ook veel aandacht voor de relatie tussen onderwijs en de arbeidmarkt.

Onderdeel van de benoeming is de Onderwijsweek en het Onderwijsjaar. De stad Groningen is van plan om die beide een overstijgende en rijke inhoud te geven. Zo moet er een landelijke sessie komen met vensterscholen, brede scholen en integrale kindcentra. Ook wordt er druk nagedacht over hoe ouders en kinderen beter betrokken kunnen worden bij het Onderwijsjaar. Ook wil Groningen een bijeenkomst organiseren over de aansluiting van de voorschoolse educatie en kinderopvang op het basisonderwijs.

'De titel Onderwijsstad van Nederland biedt ons een extra podium om Groningen op de kaart te zetten. Wat mij betreft is het onderwijs thuisgekomen in Groningen', aldus wethouder Ton Schroor.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring