Navigatie overslaan

Gro­nin­gen: kool­hy­dra­ten­hoofd­stad van Nederland

Gezonde patat die niet bijdraagt aan diabetes en welvaartziekten. Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar als het aan de onderzoekers van het Carbohydrate Competence Centre in Groningen ligt, wordt een ‘patatje gezond’ binnenkort werkelijkheid. Bij het Carbohydrate Competence Centre, afgekort als CCC, wordt alle kennis op het gebied van koolhydraten verzameld, ontwikkeld en gedeeld. ‘We willen alle kennis verzamelen om zo innovatie bij het bedrijfsleven mogelijk te maken’, zegt directeur Fons Voragen.

Waarom zijn koolhydraten eigenlijk zo belangrijk? ‘Omdat het in veel producten van onze natuur zit. Denk aan planten, micro-organismen en algewieren. Die verwerken we in ons voedsel en in non-food producten’, zegt Voragen. Ook richt het onderzoek van het CCC zich op koolhydraten voor de voeding en omzetting van biomassa in biomaterialen en biochemicaliën. Eveneens wordt er gekeken naar cellen in suikerbieten, waar bijvoorbeeld bioplastics van kunnen worden gemaakt. Het zou dus goed kunnen dat dankzij het onderzoek van het Groningse CCC plastic voortaan uit suikerbiet wordt gemaakt in plaats van uit olie.

Partners gezocht

Om kennis en innovatie te stimuleren, werkt het CCC samen met kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit. In totaal gaat er ruim 28 miljoen euro om in de onderzoeksprojecten waar het CCC aan deelneemt. Ook met het bedrijfsleven wordt de samenwerking gezocht. Intussen zijn er ruim 19 bedrijven die met het CCC samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten. Onder die groep bevinden zich grote bedrijven als FrieslandCampina, Danone, Cosun en AVEBE. Het Groningse centrum is echter nog altijd op zoek naar nieuwe partners en bedrijven. ‘We staan voor iedere samenwerking open’, aldus Voragen.

www.cccresearch.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring