Navigatie overslaan

Gro­nin­gen krijgt groot, groen én open­baar water­stof­tank­sta­ti­on; snel­la­den in 2,5 minuut

Op de energie neutrale Campus van Century Autogroep aan de Bornholmstraat in de stad Groningen wordt binnenkort gestart met de bouw van een openbaar en groen waterstoftankstation. Volgens Carl Holthausen, directeur van Holthausen Clean Technology, is het een van de eerste grote, publieke en groene waterstoftankstations van het land, én de eerste waar je kunt snelladen: in 2,5 minuut een volle tank.

Holthausen vermoedt dat er in Groningen en omgeving op dit moment zo’n 60 personenauto’s, en zo’n veertig bestelwagens en vrachtwagens op waterstof rondrijden. Zij konden tot dusver alleen groene waterstof tanken bij het mini-tankstation van Holthausen aan de Duinkerkenstraat, waar met behulp van zonne-energie en een kleine electrolyzer groene waterstof wordt gemaakt. Vanwege de beperkte capaciteit waren de wachttijden hier vaak lang, en was de vultijd soms wel een uur.

Tankstation van de eerste generatie

Het in aanbouw zijnde groene waterstoftankstation aan de Bornholmstraat is een tankstation ‘van de eerste generatie’, zoals Holthausen het omschrijft, wat betekent dat auto’s, busjes en vrachtwagens in 2,5 tot 3 minuten met een tank vol groene waterstof hun reis kunnen voortzetten. Volgens Holthausen zijn er in Nederland maar een ruime handvol grotere openbare waterstoftankstations, waaronder in Amsterdam en in Rotterdam. Het is voor het eerst dat er nu ook in het Noorden openbaar groen gas getankt kan worden.

Groen waterstof

Holthausen benadrukt dat er alleen groen waterstof getankt kan worden. Op zonnepark Woltjespoor, even verderop, liggen 43.000 zonnepanelen. Van die groene stroom wordt door de electrolyzer bij het tankstation vervolgens groene waterstof geproduceerd.

Rijden op waterstof heeft de toekomst, stelt Holthausen. Nu al rijden er in Groningen ongeveer zo’n honderd voertuigen op waterstof, maar dat zullen er gauw alleen maar meer worden. “Het gaat nu vooral om personenauto’s van bedrijven als Holthausen, Century en Enexis - partijen die actief zijn op het gebied van de groene economie - en bestelbusjes en kleinere vrachtwagens”, zegt de directeur, wijzend op bijvoorbeeld de gemeente Groningen die op dit moment zo’n 25 bestelbusjes, veegmachines en vuilniswagens op waterstof heeft rondrijden.

In de toekomst zullen echter ook steeds meer particulieren overstappen op rijden op waterstof, stelt Holthausen, die denkt dat uiteindelijk 40 procent van alle personenauto’s op waterstof zal rijden. En als het gaat om het zwaardere transport - bestelbussen, trucks en vrachtwagens – spreekt hij van nog hogere percentages. Carl Holthausen wijst als voorbeeld op de binnenstad van Groningen, waar vanaf 2025 alleen emissievrije voertuigen welkom zijn. “De keuze is dan beperkt: of elektrisch, of waterstof. Vanwege de beperkte actieradius bij elektrisch rijden, zullen veel partijen voor waterstof kiezen.”

Duurzame mobiliteit

Het tankstation aan de Bornholmstraat is niet de eerste lokale samenwerking tussen de twee Groningse bedrijven. Al eerder sloegen ze de handen ineen bij het ombouwen van elektrische Volkswagen bestelauto’s naar waterstof: de auto’s worden geleverd door Century en omgebouwd door Holthausen Clean Technology. Beide bedrijven hebben bovendien een gemeenschappelijke ambitie: mobiliteit duurzamer maken en tegelijkertijd bijdragen aan de energietransitie. Zo heeft Century al 1700 zonnepanelen op de Campus liggen.

Campus Century uniek in Europa

De komst van het groene waterstoftankstation op de Campus van Century maakt de campus uniek in Europa, stelt directeur Erik Meems. “Dat je hier naast auto’s kopen, onderhouden, (schade) repareren, huren, leasen, wassen, benzine en diesel tanken, en elektrisch laden nu ook waterstof kunt tanken is uniek in Europa”, stelt hij. Het is daarmee niet de eerste keer dat Century een primeur te pakken heeft. “In 2014 waren we ook al de eerste met een snellader op ons terrein.”

De verwachting is dat in november dit jaar het waterstoftankstation wordt opgeleverd. Het publieke waterstoftankstation zal 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring