01/03/2008

Groningen loopt voorp met draadloos internet

Groningen is de eerste stad van Nederland waar iedereen straks op straat, in de auto, de bus, op een industrieterrein of in een plantsoentje, draadloos kan internetten. De stad werkt namelijk aan een uniek plan om alle inwoners en bedrijven toegang te bieden tot draadloos internet. Deze zomer komt de aanbesteding van het project, en naar verwachting al eind van dit jaar 2008 kan het draadloos internet binnen de hele gemeente een feit zijn. ‘We zijn daarmee niet alleen uniek in Nederland, maar we lopen er zelfs vijf jaar mee voor op de Verenigde Staten! Het is echt niet gering wat Groningen aan het ontwikkelen is’, zegt Jan kees Kleuver. Hij is als beleidsmedewerker van de gemeente Groningen intensief betrokken bij het project van de invoering van het Draadloos Internet.

Groningen streeft er al enkele jaren naar om van haar relatief geïsoleerde positie binnen Nederland juist een voordeel te maken. Om de stad voor het bedrijfsleven aantrekkelijk te houden wordt de ICT al tien jaar gestimuleerd onder het motto: ‘Groningen IT Stad’.

“Mede dankzij KPN en Essent hebben we nu een supersnel glasvezel netwerk gerealiseerd. De hoeveelheid informatie die bedrijven er doorheen kunnen sturen is ongelooflijk. Je zou er het complete telefoonverkeer van Europa doorheen kunnen sturen”, aldus Kleuver.

Er zijn daardoor in Groningen ruime mogelijkheden om een aansluiting op breedband tegen lage prijzen te verkrijgen. De belangrijkste aanbieders van breedband (glasvezel, ADSL of kabel) in Groningen zijn Community Netwerk Groningen (www.communitynetwork.nl/), Essent Kabelcom (atwork.nl) en KPN (www.kpn.com). Wie in Groningen diensten via het internet wil aanbieden of afnemen, kan ook terecht bij de Groninger internet-exchange GN-IX (www.gn-ix.nl). Dat is een neutrale marktplaats, met meer dan veertig aanbieders. In Groningen zijn bovendien diverse datacenters/datahotels.

Maar hoe goed ook, Groningen is niet meer de enige stad in Nederland met een goed glasvezelkabelnetwerk. Om toch onderscheidend te blijven, maar ook om instellingen als universiteit, hogeschool en bedrijven van dienst te zijn, is Groningen begonnen aan de invoer van het Draadloos Internet.

01/02/2008
Inschrijving Wubbo Ockelsprijs weer van start
01/02/2008
Waterbedrijf Groningen geeft scholieren cool alternatief voor frisdrank