Navigatie overslaan

Gro­nin­gen maakt col­lec­tief gebruik bode­m­ener­gie moge­lijk op Europapark

Op het bedrijventerrein Europapark in Groningen is onlangs een start gemaakt met de aanleg van een collectief warmte/koude-opslagsysteem. Het systeem, waarbij zowel een warm water- als een koud waterbron wordt geslagen bij de nieuwbouw van de Groningse Dienst voor Sociale Zaken en Werk (SOZAWE), is een initiatief van de gemeente en het Waterbedrijf Groningen.

De gemeente en het Waterbedrijf Groningen maken het systeem expres groter dan nodig is voor alleen de koeling en verwarming van het nieuwe gebouw voor de dienst Sociale Zaken en Werk. Gehoopt wordt dat zo ook andere partijen op het Europapark, zoals eredivisieclub FC Groningen en woningcorporatie Lefier, dat jongerenhuisvesting en een nieuw kantoor op het Europapark bouwt, besluiten gebruik te gaan maken van het systeem.

Een aantal kleinere vergelijkbare systemen die al op het Europapark zijn aangelegd, zoals dat van het Alfa-college, wordt in de toekomst op het systeem aangesloten. Volgens de gemeente zijn dergelijke aansluitingen gemakkelijk te realiseren, waardoor het Europapark in de toekomst aantrekkelijker wordt voor de vestiging van bedrijven.

Door een aansluiting op het systeem van warmte/koude-opslag te realiseren, kan fors bespaard worden op de gas- en elektriciteitsrekening van nieuwe en bestaande panden. In de zomer wordt het koude water gebruikt voor koeling en in de winter zorgt warm bodemwater voor verwarming.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring