Navigatie overslaan

Gro­nin­gen nu dé nati­o­na­le energieleverancier

De energiesector blijkt nog steeds een belangrijke banenmotor in de provincie Groningen. Tussen 2000 en 2010 is de energiesector in het noorden van Nederland met 83 procent gegroeid. En dat is zeker in deze tijden van economische stagnatie en groei van de werkloosheid een forse steun in de rug van de Groningse economie.

Noord-Nederland is inmiddels dé nationale energieleverancier. Dat meldt de Energiemonitor, een verzameling van feiten en cijfers over het onderwerp energie. Het onderzoek is uitgevoerd voor de Energy Valley-regio: Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord.

Naast een stijging in het aantal bedrijven in de energiesector, is ook het aantal banen in deze sector in de periode tussen 2000 en 2010 met 18 procent gegroeid. Tweemaal zoveel als landelijk. In totaal kent de energiesector in de Energy Valley-regio ruim 22.500 banen.

Inmiddels vindt bijna de hele Nederlandse gaswinning plaats in de regio Energy Valley. Daarnaast staat op dit moment 20 procent van de Nederlandse centrale elektriciteitsproductie in het Noorden.
Dit neemt de komende jaren sterk toe met de bouw van een aantal nieuwe centrales en het grootste Nederlandse windmolenpark boven Schiermonnikoog. Naast hofleverancier voor gebruikelijke energie wordt ook ruim een kwart van alle duurzame energie in Nederland geproduceerd in de Energy Valley regio.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring