Navigatie overslaan

Gro­nin­gen op koers met opwek duur­za­me elektriciteit

Het opwekken van hernieuwbare elektriciteit op land ligt in de regio Groningen op koers. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de Regionale Energiestrategie (RES), die de stuurgroep van RES Groningen heeft aangeboden aan de gemeenten, provincie en waterschappen.

Binnen de RES werken de Groningse overheden samen met maatschappelijke organisaties aan de energietransitie in de regio. Voortgangsrapport RES 2.0 is het vervolg op de RES 1.0 uit 2021 en laat zien welke voortgang er geboekt is in de afgelopen jaren. 

Driekwart van bod staat er

In RES 1.0 deed de regio Groningen het bod om vanaf 2030 jaarlijks ten minste 5,7 terawattuur (TWh) aan hernieuwbare elektriciteit op te wekken met zon en wind op land. Driekwart van dat bod staat er nu. Voor het resterende deel zitten er genoeg projecten ‘in de pijplijn’, aldus het rapport. Hiermee ligt Groningen op koers om het bod van 5,7 terawattuur in 2030 te halen.

Wel is het nodig om het elektriciteitsnet in de regio uit te breiden. De provincie Groningen stelt hiervoor een provinciaal meerjarenprogramma op. Daarnaast zijn stappen gezet om gemeenten te helpen Zon op Dak te stimuleren.

Dertig RES-regio’s

Dertig RES-regio’s in Nederland geven samen invulling aan een deel van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Groningen is een van die regio’s. Een van de afspraken is om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Daarvoor moeten alle 30 RES-regio’s samen vanaf 2030 jaarlijks tenminste 35 terawattuur (TWh) aan hernieuwbare energie opwekken met zon en wind op land. Voortgangsrapport RES 2.0 zal voor 1 juli 2023 aan het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie worden opgeleverd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring