Navigatie overslaan

Gro­nin­gen op z’n kop tij­dens Euro­So­nic Noorderslag

De stad Groningen stond van 14 tot en met 16 januari compleet op z’n kop tijdens EuroSonic Noorderslag. Drie dagen lang werd de Groningse binnenstad overspoeld door 250 opvallende acts en 2650 professionals uit de Europese muziekindustrie.

EuroSonic, dat op donderdag 14 en vrijdag 15 januari werd gehouden, stond in het teken van Europees talent. Op donderdagavond werden bovendien de European Border Breaking Awards, de EBBA’s uitgereikt. Er waren tien winnaars, onder wie Esmée Denters. De Belgische Milow ging er met de publieksprijs vandoor.

Op Noorderslag, zaterdag 16 januari in cultuurcentrum de Oosterpoort, konden Nederlandse acts van zich laten horen. Bovendien werd traditiegetrouw de Popprijs uitgereikt, die dit jaar naar Kyteman’s Hiphop Orkest ging.

De jury was het unaniem eens dat Kyteman’s Hiphop Orkest de winnaar moest worden. Vorig jaar maakten voorman Colin Benders en zijn groep diepe indruk op het Noorderslagfestival. De jury was vooral te spreken over het spelplezier dat van het podium afspat, de authenticiteit, eigenzinnigheid en het succes. “Een logische winnaar”, zo werd Kyteman genoemd.

Blenders was vooral blij omdat het winnen van de prijs voor hem bevestigt dat je ook succes kunt hebben als je het anders dan anders doet. “Je hoeft dus niet per se met vier man op het podium te staan en plaatjes te maken. Wij hebben de regels doorbroken, wat een experiment op zich is geweest”, aldus een blije Blenders na afloop van de uitreiking van de prijs: 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.

De Popprijs wordt sinds 1986 uitgereikt. Het is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland. De prijs wordt ter beschikking gesteld door Buma Cultuur en SENA Performers.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring