Groningen Seaports gaat groene waterstof promoten op Olympische Spelen

Dat de Groningse havenbeheerder zich inzet voor een grotere bekendheid van groene waterstof is niet voor niets: Groningen Seaports positioneert zich als dé waterstof-hub van Europa en heeft bovendien zelf een buis ontwikkeld voor het transport van waterstof.
Transportbuis voor waterstof
Seaports wil niet alleen de bekendheid van groene waterstof vergroten, maar ook de zelf ontwikkelde kunststof leiding voor het transport van waterstof promoten. Groningen Seaports heeft namelijk in samenwerking met het bedrijf Pipelife Soluforce een kunststof leiding voor het transport van waterstof ontwikkeld. “Erg uniek in de wereld van waterstoftransport en een wereldwijde primeur”, zo omschrijft de havenbeheerder.
De waterstof-leiding is inmiddels KIWA gecertificeerd en in Delfzijl wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van een waterstofleidingnetwerk zodat de industrie aan waterstof gekoppeld kan worden.
Ook in het Olympisch dorp moet nog een paar honderd meter waterstofleiding aangelegd worden. Groningen Seaports hoopt dat dit uiteindelijk gebeurt met de ‘Groningse buis’.
Waterstof-hub
Groningen Seaports zet de komende jaren vol in op transitie en gaat volgens eigen zeggen voor de ‘groene plak in 2030: van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie!’. Dat moet onder andere gebeuren door het Groningse havengebied te ontwikkelen tot dé hub als het gaat om groene waterstof. In dat kader zet Seaports vol in op innovatie en biedt Seaports ruimte en faciliteiten voor testcentra, start-ups, scale-ups, pilot- en demofabrieken.
Missie H2
De bedrijven waarmee Groningen Seaports een consortium vormt zijn Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Stedin en Port of Amsterdam. Deze bedrijven gaan onder de noemer Missie H2 de groene waterstof promoten.