Navigatie overslaan

Gro­nin­gen Seaports stelt prijs in voor scho­ne vis­sers die rot­zooi uit zee oppikken

Op 27 januari reikte Groningen Seaport voor de eerste keer de Fishing For Litter-prijs uit. Deze prijs is bestemd voor vissers die samen een miljoen kilo rotzooi per jaar uit zee oppikken. Een van die vissers kreeg de prijs uit handen van Harm Post, directeur van Groningen Seaports en Wim Westerman, voorzitter van KIMO Nederland/België.

Groningen Seaports draagt al jaren lang, financieel en in menskracht, bij aan het noordelijke Fishing For Litter project. Binnen de organisatie leefde al geruime tijd de gedachte dat de belangrijkste partner binnen het project, de visser, eens in het zonnetje moest worden gezet. Samen met KIMO heeft zij daarom de ‘Fishing For Litter Award’ in het leven geroepen.

Nog steeds worden er grote hoeveelheden afval door schepen en vanaf de vaste wal in zee gedumpt. KIMO, de internationale milieuorganisatie van kustgemeenten aan de Noordzee, probeert al jarenlang met hulp van de internationale vissersvloot de bodem van de zee schoon te vissen.

Jaarlijks wordt er ruim 1.000.000 kilogram aan afval door de vissermannen in Europa opgevist. Ze vissen naast plastics, verfblikken, olievaten, scheepstrossen, de meeste uiteenlopende spullen als bijvoorbeeld koelkasten, tv’s en delen van auto’s op.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring