Navigatie overslaan

Gro­nin­gen speelt lei­den­de rol in bio­ba­sed economy

De groene economie groeit hard in Groningen. De provincie heeft nu een leidende rol in Noord-Nederland op het gebied van deze ‘biobased economy’, ofwel het gebruik van biomassa voor non food-toepassingen in de farmaceutische industrie en de chemie- en energiebranche.

Dat Groningen voorop loopt, blijkt uit een onderzoek van BioBrug, een organisatie die universitaire kennis en bedrijfsleven bij elkaar brengt om samen nieuwe technologieën te ontwikkelen en te vermarkten aan de hand van concrete bedrijfsvragen op het gebied van de biobased economy. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland.

BioBrug is gelieerd aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Gert-Jan Euverink is hoogleraar aan de RUG en directeur van BioBrug. Voor het onderzoek werkte hij samen met Gjalt de Jong, hoofddocent strategie van de RUG en Willemien Veele, student energie en milieukunde.

Prof. Euverink: ‘Door een inventarisatie te maken van het aantal mensen en bedrijven dat zich in Noord-Nederland met de groene economie bezig houdt en hun omzet, wilden we de levensvatbaarheid van de groene economie in Noord-Nederland zichtbaar maken. Groene bedrijven staan niet in de bestanden bij het CBS of de KvK, dat maakt deze branche lastig inzichtelijk en daar wilden we verandering in brengen. De resultaten tonen dat Noord-Nederland zeer actief en kansrijk is op het gebied van de groene economie met in totaal 233 bedrijven en 69 kennisorganisaties waarvan de bedrijven voor ruim 4,5 miljard aan omzet draaien in de biobased economy. Samen geven ze aan ruim 25.000 mensen een baan.

Gjalt de Jong, hoofddocent strategie RUG, vult aan: ‘Groningen is hierin koploper met 136 bedrijven en organisaties met 11.000 banen en bijna twee miljard omzet. Drenthe staat op een tweede plaats met 105 bedrijven en organisaties die bijna 5.000 banen opleveren en een omzet van bijna 850 miljoen. Op de derde plek volgt Friesland met 51 bedrijven en organisaties waar ruim 10.000 mensen werken en waar ruim 1,7 miljard omzet wordt gedraaid.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring