Navigatie overslaan

Gro­nin­gen, stad met de mees­te files

Automobilisten in Groningen zijn hier gemiddeld 20 procent meer reistijd kwijt dan normaal. In de ochtendspits is dat zelfs 50 procent. In de spits doen Groningers er zelfs anderhalf keer langer over om op hun werk te komen, dan wanneer ze dezelfde route zouden afleggen op een willekeurige zondagavond.

Op nummer twee en drie van de index van TomTom staan Den Haag en Rotterdam. Amsterdam is terug te vinden op de vijfde plaats.
Dat Groningen en niet een stad in de Randstad op nummer 1 staat, is verrassend. Opstoppingen in Amsterdam zijn flink teruggedrongen. Dat komt omdat daar de belangrijke knelpunten zijn aangepakt.

Is Groningen koploper in Nederland, in Europa blijkt dat Istanbul te zijn. Wie daar de stad in of uit wil doet daar bijna 60 procent langer over dan wanneer het verkeer gewoon door kan rijden. In de ochtendspits is dat zelfs 87 procent.

In Groningen is het met twintig procent vertraging dus nog lang niet zo gek als Istanbul. In de top tien van Europese steden komen geen Nederlandse steden voor.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring