Navigatie overslaan

Gro­nin­gen steeds suc­ces­vol­ler als loca­tie voor toon­aan­ge­ven­de congressen

De Groningse economie plukt steeds meer vruchten van de congresmarkt. Medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen of het UMCG slagen er steeds vaker in om (internationaal) aansprekende congressen naar het Noorden te halen. Ze krijgen daarbij de professionele hulp van het Groningen Congres Bureau. Sinds kort staat daar een nieuwe directeur aan het roer, Mariska Pater. Zij is de opvolger van de met pensioen vertrokken Jaap Westerhuijs, die de afgelopen tien jaar zorgde voor een forse groei van het aantal congressen.

Het Groningen Congres Bureau is er – nog onder leiding van Jaap Westerhuijs - in geslaagd om deze maand een belangrijk congres naar Groningen te halen. Eind juni is Groningen dan even het mondiale centrum van de bevolkingsgeografie. Dan komen zo’n tweehonderd kopstukken van over de hele wereld naar het internationale congres Population Geographies in het Academiegebouw. Een opmerkelijke prestatie, gezien de reputatie van de universiteiten die Groningen voorgingen, zoals Hong Kong en St. Andrews.

Groningen doet het dus goed op de congresmarkt. Het roer van het GCB is overgenomen door Mariska Pater. Nu Jaap Westerhuijs van zijn pensioen is gaan genieten, rijst de vraag: blijft het GCB dezelfde koers varen of gaan er dingen veranderen? Groot zullen die veranderingen in elk geval niet zijn, want Mariska Pater ziet het vooral het uitbouwen van het fundament als haar taak, zo meldt ze in digitale nieuwsbrief van Groningen Congres Bureau.

“Het verder uitbouwen van het fundament dat wij in de afgelopen jaren gezamenlijk hebben opgebouwd, dat zie ik als één van mijn belangrijkste opdrachten”, aldus Pater.

Tegelijkertijd ziet ze toch ook nieuwe kansen: 'Er zijn gesprekken gaande om een internationale hub op Groningen Airport Eelde te realiseren. Wanneer dat lukt, hebben we er weer een extra aantrekkelijke reden bij om juist in deze omgeving een congres te organiseren.'

Mariska Pater heeft zich verder voorgenomen om de samenwerking met andere organisaties te koesteren.

‘Samenwerking’ blijft toch een sleutelwoord in deze branche, aldus Mariska: 'Voor het zakenleven heeft Groningen veel te bieden. Waarom dan niet de handen ineen geslagen? Dus werken wij veel samen met bijvoorbeeld Marketing Groningen en VNO-NCW Noord. Ook het in aanbouw zijnde Groninger Forum heeft natuurlijk onze warme aandacht: de perfecte locatie om straks seminars, lezingen of diners te houden.'

In Noord-Nederland zoekt Mariska de samenwerking met collega’s in Friesland en Drenthe: 'Als ik een congres naar het noorden kan halen dan doe ik daar mijn uiterste best voor.'

Inmiddels merkt ze dat Groningen als congresstad een uiterst sterk merk is. Op wetenschappelijk gebied hebben stad en regio inmiddels een naam hoog te houden en de branches waarvoor dat geldt worden steeds verder uitgebreid.

'Daar zetten wij ons als GCB graag voortdurend voor de volle 100 procent in', aldus de nieuwe vrouw aan het roer van het Groningen Congres Bureau.

www.groningencongresbureau.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring