Navigatie overslaan

Gro­nin­gen strijdt met Parijs en Bar­cel­o­na om titel Inno­va­tie­hoofd­stad van Europa’

Parijs, Barcelona, Groningen: een opmerkelijk rijtje. Want het komt niet vaak voor dat Groningen in één adem wordt genoemd met dergelijke wereldsteden. Maar nu dan wel: Groningen is namelijk genomineerd voor de titel ‘Innovatiehoofdstad van Europa’, samen met Barcelona, Espoo, Grenoble, Malaga en Parijs. In maart 2014 wordt bekend wie de winnaar van deze begeerde titel zal zijn.

Een panel van deskundigen heeft de zes steden aangewezen, die nu kans maken op een prijs van 500.000 euro. Dat bedrag gaat naar de stad die het beste innovatieklimaat heeft opgebouwd en zijn burgers, overheidsorganisaties, universiteiten en bedrijven laat samenwerken om innovatie nog meer te stimuleren.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Innovation Convention 2014, het belangrijkste Europese evenement over innovatie, dat op 10 en 11 maart 2014 in Brussel plaatsvindt.

De iCapital-verkiezing is door de E.U. in het leven geroepen om steden aan te moedigen innovatie te stimuleren en om een netwerk tot stand te brengen zodat steden goede ideeën voor de toekomst kunnen uitwisselen. De steden zijn beoordeeld op basis van hun lopende initiatieven én hun toekomstplannen om de innovatieve capaciteit te verruimen. Dit zijn de finalisten en hun belangrijkste prestaties:

BARCELONA (Spanje), gebruikt nieuwe technologieën om de stad dichter bij de burgers te brengen.

ESPOO (Finland), heeft strategische partnerschappen gesmeed met de wetenschap, het bedrijfsleven en de creatieve sector.

GRENOBLE (Frankrijk), heeft geïnvesteerd in wetenschappelijke en technologische doorbraken door meer synergie tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven.

GRONINGEN (Nederland), gebruikt nieuwe concepten, instrumenten en processen om een consumentgericht slim energiesysteem te ontwikkelen.

MALAGA (Spanje), volgt een nieuw model voor stadsvernieuwing waarbij de bevolking en creatieve ondernemers samen zorgen voor groei.

PARIJS (Frankrijk), stelt gebouwen beschikbaar aan allerlei bedrijven die ruimte nodig hebben voor experimentele innovatieve oplossingen.

Meer informatie: www.ec.europa.eu/icapital

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring