Navigatie overslaan

Gro­nin­gen telt zes snel­le groei­ers in de Top 250 Groeibedrijven

Zes Groningse bedrijven hebben het geschopt tot de Top 250 Groeibedrijven. Het gaat om Finanxe Management, Gadero, Enie.nl, Klippa, Slimmer AI en Winparts. Met zes noteringen staat de stad Groningen op een gedeelde vierde plaats in de lijst van Nederlandse steden met groeibedrijven.

De Top 250 Groeibedrijven is een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en nlgroeit. Deze 250 bedrijven zijn, ondanks de coronacrisis, in staat gebleken fors door te groeien. Veel groeibedrijven profiteren juist van versnelde veranderingen in klantwensen en op het gebied van digitalisering, omdat ze voor de pandemie al vernieuwende verdienmodellen hanteerden.

Uit de Top 250 Groeibedrijven, die dit jaar voor de vijfde keer is opgesteld, blijkt dat de meeste snelgroeiende bedrijven zich bevinden in sectoren op het snijvlak van digitalisering, dienstverlening en nieuwe media. Noord-Holland voert met 90 bedrijven als provincie de lijst aan. Met zes noteringen staat de provincie Groningen op de zevende plaats in de ranglijst van provincies, net achter Gelderland (12) en Overijssel (10). Alleen in Flevoland (3), Zeeland (2), Drenthe, Friesland en Limburg (allen 1) zijn minder groeibedrijven.

Vierde stad

Omdat alle zes bedrijven gevestigd zijn in de stad, staat Groningen wel op een gedeelde vierde plaats in de lijst van steden met groeibedrijven. Amsterdam is koploper met 76 noteringen.

Verbeteren én versnellen

ECE heeft onderzocht waarom bedrijven in de Top 250 Groeibedrijven terecht komen. Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap en academisch directeur van ECE: “De bedrijven zijn vooruitstrevend in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen, maar zijn ook in staat om de snelle groei van de organisatie in goede banen te leiden. Dat doen zij door continue te willen verbeteren, te versnellen en de organisatie aan te passen aan toekomstige uitdagingen."

Snelst groeiende bedrijf van Nederland

In het najaar presenteren ECE en nlgroeit de Top 10. Dan wordt ook bekend welk bedrijf zich de snelste groeier van Nederland mag noemen en de Gouden Groeier Award verovert. Takeaway.com was dat vorig jaar. De maaltijdbezorger creëerde 4703 nieuwe banen (in FTE) en groeide dus het snelst. De 250 bedrijven uit de vorige editie waren samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid.

Groeivermogen

Nlgroeit, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025, is een meerjarenprogramma dat tot doel heeft het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf te vergroten.

Bekijk hier het hele rapport van de Top 250 Groeibedrijven.

Foto: Henk Jan Bijmolt, Gadero

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring