Navigatie overslaan

Gro­nin­gen uit­ge­roe­pen tot stad met duur­zaams­te mobiliteit

Groningen is de stad met de duurzaamste mobiliteit van Nederland. Dat heeft het te danken aan het grote aantal mensen dat op de fiets naar het werk gaat. En ook aan het feit dat werkgevers hun medewerkers stimuleren om de auto te laten staan, en op alternatieve, duurzame wijze naar het werk te gaan. Zo is er een sterke groei van het aantal e-bikes door medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen, een van de werkgevers die meewerken aan het initiatief Gaslimmerreizen.nl; slimmer reizen en werken.

Dankzij al deze initatieven is de gemeente Groningen door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013. Deze organisatie vergeleek Nederlandse gemeenten met elkaar op 23 punten, zoals het aantal mensen dat op de fiets naar het werk gaat en de luchtkwaliteit en het geluid van het verkeer.

Wethouder Joost van Keulen van economische zaken van de gemeente Groningen kreeg de wisseltrofee afgelopen januari uit handen van Wim van Tilburg, directeur van het kennisplatform. Van Keulen is trots op de onderscheiding. ‘Deze prijs laat zien dat we letterlijk en figuurlijk op de goede weg zijn in Groningen. Het is een mooie stimulans om blijvend aandacht te schenken aan schone vormen van vervoer en Groningen als fietsstad te blijven ontwikkelen.’

Luchtkwaliteit en geluidsbelasting
Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer reikt de wisseltrofee voor duurzaamste mobiliteit elk jaar uit aan een gemeente in Nederland. Daarmee hoopt het KpVV gemeenten te stimuleren om hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren. Groningen scoort volgens het kennisplatform goed op duurzame doelen als luchtkwaliteit en geluidsbelasting. “Verder werkt de gemeente goed aan duurzame alternatieven zoals fietsvoorzieningen en P+R-terreinen en kent een hoog aandeel fietsverkeer en weinig autoverkeer. Het beleid van de gemeente is jarenlang gericht op de compacte stad. Dit beleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen.”

KpVV
Het overheidsbeleid is erop gericht om duurzame mobiliteit te bevorderen. Hiermee wil de overheid de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie meer in evenwicht brengen. Het KpVV ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van het overheidsbeleid.

www.gaslimmerreizen.nu

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring