Navigatie overslaan

Gro­nin­gen ver­slaat Cam­brid­ge en Princeton

Top-onderzoek alleen maar in Massachussets in de VS of in Cambridge in Engeland? Vergeet het maar! Wie het heeft over de beste onderzoeksinstellingen ter wereld kan voortaan ook Groningen in dat rijtje opnoemen.

Het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen is nu namelijk ook binnengedrongen in de toptien van beste onderzoeksinstituten in de wereld.

Dit Zernike Institute staat inmiddels op de negende plaats van de Times Higher Education Index. Daarmee laat het wereldberoemde universiteiten als Cambridge, Princeton of het Max Planck Instituut in Duitsland achter zich. Het Groningse instituut is zelfs de eerste Europese universiteit op de lijst. De lijst wordt aangevoerd door Amerikaanse universiteiten, met de Rice Universiteit op één, en Harvard op twee.

In het Zernike Instituut houden onderzoekers zich bezig met het ontwikkelen van materialen voor energie, ict en medische toepassingen.

Een van de meest opmerkelijke Groningse uitvindingen waren flexibele zonnepanelen die bijvoorbeeld op een laptoptas passen, om zo de accu van de laptop op te kunnen laden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring