Navigatie overslaan

Gro­nin­gen ver­ste­vigt posi­tie als dé ener­gie­pro­vin­cie van Nederland

Groningen verstevigt deze maand nog maar eens zijn titel als ‘dé energieprovincie van Nederland’. Zo werden de plannen voor de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld in de Eemshaven gepresenteerd, kondigde Gasunie de bouw van de eerste Nederlandse power-to-gasinstallatie van Nederland aan en werd bekend dat Sunport Delfzijl, het grootse zonnepark van het land, het Google-datacenter in de Eemshaven van stroom gaat voorzien.

Nuon heeft het plan opgevat om de gasgestookte Magnum-energiecentrale in de Eemshaven als eerste in Nederland om te bouwen voor het exclusieve gebruik van waterstof als brandstof. Zo moet de centrale in 2030 zonder ook maar enige schadelijke uitstoot elektriciteit produceren voor honderdduizenden huishoudens.

Dat is de ambitie van energiebedrijf Nuon, de eigenaar van de centrale. De eerste stap naar de vergroening moet in 2023 zijn gezet. Dan moet een van de drie eenheden op fossiele waterstof draaien. Om dit mogelijk te maken, werkt Nuon samen met Gasunie en het Noorse gas- en oliebedrijf Statoil.

Het project past bij de ambitie van Nuon om van de Magnum-centrale een ‘superbatterij’ voor de opslag van groene energie te maken. Van goedkoop ingekochte wind- en zonnestroom op momenten dat het aanbod hoger is dan de vraag, wordt water gescheiden in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt vervolgens omgezet in vloeibare ammoniak door het te binden met stikstof. Op momenten dat de vraag naar duurzame stroom het aanbod vervolgens weer overtreft, kan de waterstof weer uit de ammoniak gehaald worden en gebruikt worden als brandstof voor de centrale.

Omdat groene stroom nu nog onvoldoende beschikbaar en te duur is om waterstof te produceren, begint Nuon met waterstof gemaakt uit fossiel aardgas.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring