Navigatie overslaan

Gro­nin­gen ver­wacht ster­ke groei export naar Rusland

Er is een nieuwe groeimarkt voor de Groningse economie: Rusland. En dan met name de stad St.Petersburg en de provincie rond die miljoenenstad, de Oblast Leningrad. Groningse bedrijven als GasTerra, Gasunie en Kema krijgen er nu voet aan de grond en kunnen er niet alleen hun gas maar ook hun technische kennis kwijt.

En ook voor de andere twee noordelijke provincies begint St. Petersburg een veelbelovend afzetgebied te worden. Dat is te danken aan het feit dat Noord-Nederland de afgelopen drie jaar fors heeft geïnvesteerd in het leggen van bestuurlijke contacten. Dat is gebeurd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

In het Dagblad van het Noorden vertelde Albert Haan, projectleider Internationale Zaken bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waarom de noordelijke economie nu kan profiteren van de gelegde contacten in Rusland. Haan is ervan overtuigd dat noordelijke bedrijven op eigen houtje nooit zo ver zouden komen op de Russische exportmarkt: de zakelijke cultuur is er bij lange na niet zo open als in het westen. ‘Na drie jaar kunnen wij rechtstreeks terecht bij de hoogste ambtsdragers die je daar moet hebben om zaken voor elkaar te krijgen. Die ‘voorinvestering’ begint zich nu terug te betalen.’

Concreet hebben deze contacten er nu toe geleid dat noordelijke bedrijven zijn gevraagd in te schrijven op de bouw van twee grootschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties. Daarnaast wil de Oblast Leningrad graag samenwerken met Gasunie, GasTerra en de Kema op het gebied van groen gas en energiebesparing.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring