Navigatie overslaan

Gro­nin­gen wil inter­na­ti­o­na­le onder­ne­mers ruim baan geven om te star­ten of te groeien

Groningen wil alles in het werk stellen om internationale ondernemers hier de ruimte te geven om een bedrijf op te richten of uit te bouwen. Volgens de gemeente zijn er in Groningen steeds meer buitenlanders - of 'expats' - die hier studeren en werken en is het goed voor de economie wanneer talentvolle ondernemers onder hen de kans krijgen zich hier te ontplooien.

Dat is de gedachte achter een overeenkomst die onlangs werd ondertekend door de Groningse wethouder Joost van Keulen: de City Deal 'Warm Welkom Talent'. Door deze te ondertekenen heeft Groningen zich, net als Amsterdam, Eindhoven en Den Haag, verplicht om nauw samen te werken om Nederland aantrekkelijker te maken voor ambitieuze buitenlandse ondernemers.

De ondertekening vond plaats tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. Het doel van de City Deal 'Warm Welkom Talent' is om buitenlands ondernemend talent aan te trekken en hen de ruimte te geven om in Nederland te wonen, te ondernemen en te groeien. De focus ligt bij start-ups, scale-ups (snelle groeiers), en ondernemers in de creatieve sector.

De CityDeals zijn een landelijk initiatief afkomstig van Expat centers. Zij hebben de City Deals opgericht en willen kijken naar de vraag of er drempels zijn voor buitenlanders om hier te ondernemen.

Vanuit Groningen was Michiel Kasteleijn van het International Welcome Center North (IWCN) bij het initiatief betrokken. 'Momenteel wordt er hard gewerkt binnen de afspraken van de Citydeal om boven tafel te krijgen tegen welke problemen internationale ondernemers aanlopen. Dit zijn zowel internationals die hier al een bedrijf zijn begonnen of willen groeien als bedrijven van buiten’.

'Groningen trekt steeds vaker mensen uit buitenland. Alleen al bij de Rijksuniversiteit Groningen bedraagt het aandeel studenten afkomstig uit het buitenland al dertien procent. Dat aandeel zal verder omhoog gaan naar misschien wel dertig procent over zo’n vijftien jaar. En daar zit ook veel ondernemend talent bij: dat willen we graag voor Groningen behouden!', zo vertelt Frederik van Kleef, programmaleider van het Akkoord van Groningen.

Volgens hem moet Groningen zich waar mogelijk richten op dit buitenlandse talent, en hun komst en deelname aan de Groningse economie zo goed mogelijk faciliteren. Hun komst naar Groningen kan ook aantrekkelijk zijn voor de bedrijven hier. 'Als bedrijf vergroot je je innovatief vermogen door ook internationals bij je personeel te hebben', aldus Van Kleef.

http://iwcn.nl/nl/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring