Navigatie overslaan

Gro­nin­gen wordt don­ker­der: pro­vin­cie strijdt vóór ener­gie­be­spa­ring en tégen lichtvervuiling

De provincie Groningen wordt de komende jaren ’s avonds en ’s nachts een stuk donkerder. Om energie te besparen en tegelijk lichtvervuiling en -overlast tegen te gaan, wil de provincie het aantal lantaarnpalen in de provincie namelijk fors terugbrengen.

Op dit moment beheert de provincie Groningen ruim 3500 lantaarnpalen. Daar komen de komende jaren nog ongeveer 500 exemplaren bij door overname van gemeentelijke verlichting. Maar als het aan de provincie ligt, verdwijnen er de komende tijd ook een hele hoop.

Sinds 2010 zijn al 400 Groningse lantaarnpalen verwijderd, maar dat moeten er de komende jaren dus nog veel meer worden. Daarnaast wordt in de provincie steeds vaker LED-licht gebruikt om energie te besparen of wordt verlichting gedimd op momenten en plekken waar dat mogelijk is. Dankzij die maatregelen is het energieverbruik van de provinciale verlichting in de afgelopen jaren al met de helft teruggebracht.

Overigens houdt de provincie bij de energiebesparingsmaatregelen altijd rekening met de verkeersveiligheid. Op plekken waar de verlichting wordt weggehaald wordt bijvoorbeeld reflecterende wegbelijning aangebracht.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring