Navigatie overslaan

Gro­nin­ger Forum opent op 29 novem­ber zijn deuren

Na jaren van voorbereidingen is het op 29 november aanstaande dan eindelijk zover: op die dag opent het Groninger Forum officieel zijn deuren voor het publiek. De opening van het beeldbepalende gebouw markeert het hoogtepunt van een ingrijpend binnenstadsproject waarbij de volledige oostzijde van de Grote Markt en het daarachter gelegen gebied worden vernieuwd.
Het Groninger Forum, in de volksmond al Forum genoemd, noemt zichzelf vanaf de opening Forum Groningen. Het bijzondere bouwwerk moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen.

Met internationale exposities, stripmuseum Storyworld, vijf filmzalen, een multifunctionele zaal, de openbare bibliotheek, het Smartlab, bijzondere horeca en een dakterras met fenomenaal uitzicht worden bezoekers uitgedaagd om zich te laten verrassen en inspireren en met een open blik naar de toekomst te kijken.

De komende maanden wordt nog hard gewerkt aan de afronding van de inrichting en het in elkaar zetten van een passend openingsprogramma. Houdt voor updates daaromtrent de website van het Groninger Forum in de gaten.

Het gebouw

Het ontwerp voor het spraakmakende Forumgebouw, dat is verrezen aan de speciaal aangelegde Nieuwe Markt in hartje Stad, is van de hand van NL Architects. Het werd in 2007 door zowel Groningers als de vakjury gekozen uit zeven ontwerpen van internationale architectenbureaus.

Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee 'torens', een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen.

Beide torens hebben dichte delen en open pleinen. In de dichte delen vind je de expozalen, filmzalen, de multifunctionele zaal en Storyworld. Voor programma in deze ruimtes betaal je entree. De open pleinen, grenzend aan het atrium, zullen vrij toegankelijk zijn.

Virtueel binnenkijken

Kun je niet wachten tot de opening op 29 november en wil je nu alvast een kijkje in het Forum nemen? Ga dan naar hetnieuwe.forum.nl en ga op virtuele ontdekkingsreis door één van de meest bijzondere gebouwen van Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring