Navigatie overslaan

Gro­nin­ger heeft enorm suc­ces met markt­plaats voor mantelzorg

In februari 2012 werd de website Caire.nu officieel gelanceerd. Deze marktplaats voor mantelzorgers is een initiatief van Coen van der Steeg uit Groningen en de Rotterdamse Maaike Schnabel, alias The Caretakers, in samenwerking met zorgverzekeraar CZ, pensioenuitvoerder PGGM en de Rabobank. Inmiddels heeft een groot aantal mensen zich op de site aangemeld. De één om hulp te zoeken, de ander om het te bieden.

Coen van der Steeg liep drie jaar geleden hersenletsel op toen hij betrokken was bij een ongeluk. Van het ene op het andere moment veranderde hij van een actieve vader en directeur van een internet- en communicatiebureau in een hulpbehoevende patiënt. Hij zag in die periode wat voor stress een drukke baan en de zorg voor een jong gezin en voor haar man zijn vrouw opleverde. En ze bleek niet de enige, want uit cijfers blijkt dat maar liefst 70 procent van de werkenden op een gegeven moment mantelzorger wordt en dat daarvan maar liefst 17 procent overbelast raakt.

Ook mede-initiatiefnemer Maaike Schnabel had ervaring met de patiëntenkant van mantelzorgsamen door haar strijd met borstkanker. Ook zij constateerde dat deze informele zorg een zware opgave was. Samen besloten zij mantelzorgers te willen helpen en ontlasten. Via Caire.nu kunnen vrijwilligers aangeven dat ze best een steentje willen bijdragen. Dat hoeft niet eens in de zorg te zijn, maar kan ook door de mantelzorgers, die net als patiënten via de site hulp kunnen vragen, te helpen met andere taken.

CZ, PGGM en Rabobank startten vorig jaar een onderzoek hoe zij een innovatie-push konden geven aan de informele zorg. Onder mantelzorgers hebben zij onderzocht welke factoren de vraag en aanbod naar informele zorg tegenhouden en hoe dit opgelost kan worden. En zo vonden de partijen elkaar vanuit de behoefte in het veld.

Momenteel is nog een Bèta-versie van Caire.nu te bezoeken, die mede dankzij feedback van bezoekers verbeterd zal worden tot er een volwaardige, goed opererende mantelzorgcommunity ontstaat.

www.caire.nu

www.thecaretakers.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring