Navigatie overslaan

Gro­nin­ger Kro­ko­dil’ zorgt voor scho­ne­re keu­kens in horeca

Horecabedrijven in heel Nederland kunnen aanzienlijk simpeler, goedkoper en schoner hun groente- en andere keukenafval kwijt dankzij een door een bedrijf uit het Groningse Zuidhorn ontwikkeld systeem. De vinding van dit bedrijf, Greenpoint Solutions, heeft geleid tot een nieuwe kostenbesparende, hygiënische en ARBO-vriendelijke manier van inzamelen.

Dankzij dat systeem, dat de bijnaam ‘De Krokodil’ heeft gekregen, hoeven de chefs in de keukens het overgebleven gft-afval niet meer in een vieze groene container te werpen die een of twee keer per week wordt afgehaald. In plaats daarvan kunnen ze het afval kwijt in een eigen ondergrondse container die slechts eens in de zes weken wordt leeggezogen door een vacuümwagen. Het afval wordt vervolgens gebruikt als brandstof. Het afvalwater kan automatisch weer hergebruikt worden.

Kern van het systeem van de krokodil is dat het afval in een metalen opvang kan worden gegooid waarna men op een oranje knop duwt en het afval wordt afgezogen naar een ondergrondse tank. Het systeem is super hygiënisch, reukloos, maatschappelijk verantwoord en ook nog eens kostenbesparend.

Het hart van het systeem bestaat uit een vacuümpomp en een aangekoppelde besturing. De vacuümpomp wordt door middel van leidingen verbonden met de container en zorgt er voor dat deze continu op onderdruk blijft staan. Koolfilters zorgen er voor dat de uitgeblazen lucht nagenoeg reukloos is.

Het systeem werd vijftien jaar geleden al bedacht door oprichter Willem Wieringa van Green Point Solutions, maar pas zes jaar geleden werd het door Greenpoint Solutions op de markt gebracht. Het systeem is niet alleen geschikt voor horecaondernemingen maar ook voor gezondheidszorg- en overheidsinstellingen. Willem Wieringa is nu met pensioen en heeft de zaak inmiddels overgedragen aan zijn zoon Anko Wieringa.

‘Het gaat goed met Green Point Solutions. Eind dit jaar verwachten we zeventig installaties te kunnen leveren, niet alleen binnen Nederland, maar ook aan bedrijven in Frankrijk, Duitsland en België.’, aldus een tevreden Anko Wieringa.

De naam ‘De Krokodil’ komt van een klant: de ribben in de metalen opvangbak lijken op schubben van krokodil. Een echte merknaam is er niet: ‘vacuümtransportsysteem’, zo wordt het genoemd. Er wordt ook onderzocht of ‘de krokodil’ straks gebruikt kan worden voor het in aanbouw zijnde Groninger Forum en in binnensteden.

www.greenpointsolutions.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring