Groninger meubelmaker Melle Koot toonaangevend in duurzaamheid
Volgens Melle Koot werkt hij als meubelmaker via het principe ‘cradle to cradle’. Dat betekent dat hij uitsluitend materialen gebruikt die al eerder werden gebruikt en die in de toekomst, als de meubels niet meer gebruikt worden, weer ergens anders gebruikt kunnen worden. ‘Zo blijft het allemaal in de kringloop.’
Dat Melle Koot zich bewust is van de natuur en van de kringloop komt waarschijnlijk ook omdat hij eerst schipper is geweest op de Waddenzee. Hij is pas sinds 2003 actief als interieurontwerper. In dat jaar nam hij de timmerwerkplaats van Martin Hoogendoorn aan de Oosterhamrikkade over. Koot ontwikkelde snel een eigen stijl. Hij experimenteerde met het creatieve gebruik van afval, restmateriaal en natuurlijke stoffen.
Voorbeelden Koot’s werk zijn de inrichting van het Duurzaamheidscentrum in de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringstraat, de inrichting van de foyer van het Grand Theatre en het project De Kei in het Drentse Borger, een pand dat volledig volgens Cradle-to-Cradle principes ontwikkeld wordt en dat als voorbeeld dient voor andere bedrijven en organisaties.
De zogenaamde Strandbak op Ameland daagt de strandbezoeker uit zijn afval daarin te gooien en dit afval vormt vervolgens de grondstof voor de volgende strandbak.
Volgens de Groningse wethouder voor economische zaken Ton Schroor (D66) is Koot niet alleen een enthousiaste, duurzaam werkende meubelmaker, maar vooral ook een inspirator die anderen ook enthousiast weet te maken voor duurzaam ondernemen. ‘Hij houdt zich bezig met het hele spectrum van duurzaamheid en is een inspirator. Hij heeft de prijs dan ook dik verdiend!’, aldus de Groningse wethouder.
FC Groningen
Onder het motto ‘Groen voorbeeld doet groen volgen’ streeft FC Groningen naar een energieneutrale en op termijn energieproducerende club. Met de Energy Valley Top Club FC Groningen brengt de FC bovendien samen met partners duurzaamheid via evenementen en activiteiten op een aantrekkelijke manier onder de aandacht. De jury prijst het initiatief vanwege de forse ambitie, de strategische benadering en de unieke voorbeeldfunctie van dit type bedrijf voor een breed publiek. Daarbij combineert men duurzame maatregelen in eigen huis met het bieden van een uniek podium voor duurzaamheid aan een groot aantal partijen.