Navigatie overslaan

Gro­nin­ger Muse­um doet niet mee aan komkommertijd

Wie op een regenachtige zomerdag in Groningen is, moet zeker even een kijkje nemen in het Groninger Museum. Sterker nog: zelfs als het buiten stralend weer is, zijn de exposities die momenteel in het spraakmakende museum te zien zijn, zeker een bezoekje waard. Wat te denken van het tweede deel van de tentoonstelling ‘Capita Selecta’, waarin het Groninger Museum de meest bijzondere werken uit zijn eigen collectie laat zien? Of ‘Fashion House’, de eerste grote solotentoonstelling van mode-ontwerpster Marga Weimans.

Capita Selecta II

De term ‘Capita Selecta’ betekent ‘uitgelicht voor bijzondere aandacht’. In de tweede versie van de tentoonstelling met kunst uit de museumcollectie is ervoor gekozen om niet één maar meerdere kunstdisciplines te kiezen. De tentoonstelling bestaat uit een mix van schilder- en beeldhouwkunst, mode, fotografie en design. Er zijn nieuwe aanwinsten te zien, zoals werk van ontwerper Joris Laarman en een mode-installatie van de Britse ontwerper Hussein Chalayan. Verder is er hedendaagse kunst uit China te zien die een reflectie is op de grote economische en culturele ontwikkelingen sinds de dood van Mao.

Marga Weimans. Fashion House

Modeontwerper Marga Weimans (Rotterdam, 1970) is een van de opvallendste ontwerpers van dit moment. Het Groninger Museum volgt Weimans al vanaf haar afstuderen en verwierf zo systematisch stukken voor de collectie. Deze werken werden regelmatig in kleinere presentaties getoond, maar nog nooit in een grote solotentoonstelling. Tot nu! De tentoonstelling Fashion House is een overzicht van zowel vroeg, recent als nieuw werk.

Marga Weimans studeerde in 2005 als eerste Nederlandse af aan de prestigieuze modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zij viel op met haar afstudeercollectie waarmee zij de voor het eerst uitgereikte i-D Styling Award won. Afgelopen jaren toonde zij haar kenmerkende ontwerpen onder andere in musea en op de catwalk van de Amsterdam Fashion Week.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring