Groninger Museum lanceert nieuwe app met iBeacon-technologie
Vanaf de opening van de tentoonstelling op 13 juni kunnen bezoekers van het Groninger Museum hun bezoek verrijken met de Groninger Museum app. Een unieke ervaring: terwijl de bezoeker zich door het museum beweegt, wordt er door de applicatie locatiespecifieke informatie gepresenteerd, bijvoorbeeld bij het naderen van een object. Bezoekers ontvangen tevens meldingen op basis van hun locatie in het museum zoals een welkomstboodschap met informatie over het museum of over een activiteit.
Door middel van iBeacon technologie krijgen de bezoekers altijd op het juiste moment, op de juiste locatie de juiste informatie. iBeacons zijn kleine apparaatjes die een signaal uitzenden en een bijbehorende applicatie laten weten in de buurt te zijn. De app gaat vervolgens op zoek naar specifieke content die bij de iBeacon hoort.
De app van het Groninger Museum is de eerste implementatie van het nieuwe iBeacon-platform voor musea genaamd ‘Tapart’. Het platform, van ontwikkelaar Tapme Media, is vanaf nu beschikbaar voor musea. Sietze de Jong van Tapme Media: “Na de technologie geruime tijd te hebben getest onder wisselende omstandigheden hebben wij een hele sterke basis ontwikkeld. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat het Groninger Museum het eerste museum is dat ons platform gaat inzetten.”
Met de app wil het Groninger Museum de bezoekerservaring verder verbeteren door het creëren van meer interactie met het publiek en het verbeteren van de educatieve waarde van het museum. Directeur Andreas Blühm is enthousiast: “Tijdens de testperiode maakten onze bezoekers dagelijks met veel plezier gebruik van de applicatie. Dit was voor ons dan ook doorslaggevend om de vernieuwde app in het hele museum uit te rollen. Het is een fantastische toevoeging op onze presentatie.”
Song Dong, Life is Art, Art is Life
De app wordt in gebruik genomen bij de opening van de expositie Song Dong, Life is Art, Art is Life. Song Dong is een spraakmakende Chinese kunstenaar. Een wereldkaart opgebouwd uit duizenden snoepjes, een met veldbloemen begroeide heuvel van afval en een grasmat gemaakt van groene slagroom. Het zijn slechts voorbeelden van het werk van één van de meest toonaangevende Chinese kunstenaars van dit moment.
Een prominente plaats in de tentoonstelling in het Groninger Museum is weggelegd voor het opvallende werk Waste Not. Deze installatie bestaat uit het huisraad dat zijn moeder door haar verzamelwoede bijeenbracht. Het werk was eerder te zien in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, de Vancouver Art Gallery, het Barbican Centre in Londen en tijdens de Sidney Biënnale.
Song Dong werd traditioneel opgeleid in de schilderkunst. In 1989, na het Tiananmenprotest, stopt hij echter abrupt met schilderen om zich een paar jaar later te manifesteren met – voor Chinese begrippen – meer experimentele kunstvormen als performance, fotografie, video en installatiekunst. In zijn conceptuele werk onderzoekt Song thema’s als vergankelijkheid, vluchtigheid en verlies.
www.groningermuseum.nl